ING: Arbeidsmarktkrapte zet voedingssector aan tot investeringen in robots

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt motiveert voedingsbedrijven om meer te investeren in nieuwe technologie. Het verhoogt de arbeidsproductiviteit en versterkt daarmee de concurrentiepositie. Dat is niet alleen belangrijk omdat meer dan de helft van de voedingsproducten wordt geëxporteerd, maar ook voor goed werkgeverschap. Dit vraagt om extra investeringen in scholing en inpassen van nieuwe technologie voor medewerkers, aldus ING.

De arbeidsmarktkrapte binnen de voedingsindustrie lijkt voorlopig nog niet van de baan. Volgens recente CBS-cijfers benoemde ruim een kwart van de bedrijven in de voedings- en drankenindustrie personeelstekort als voornaamste zorg. De zorg zit zowel in het beperkte aantal kandidaten voor vacatures als een tekort aan mensen met de juiste scholing.

De stijging van de cao-lonen zet in 2024 door. Dat maakt verdere robotisering aantrekkelijker. Er is vooral winst te behalen in robotisering van primaire processen, zoals bijvoorbeeld bij snijden, opleggen, verpakken. Daar ligt meteen de uitdaging omdat robots vaak moeten werken onder warme, koude of vochtige omstandigheden en regelmatig met kwetsbare producten. Robotisering leidt tot hogere bezettingsgraden, minder restproducten en een constantere kwaliteit. Allemaal ingrediënten voor een hogere arbeidsproductiviteit en winstgevendheid.

In de Nederlandse voedingsindustrie staan ruim 4000 robots. Vanwege onder meer de relatief hoge loonkosten behoren Nederlandse voedingsproducenten binnen Europa inmiddels tot de koplopers qua inzet van robots. Maar technische mensen die robots kunnen installeren en aansturen zijn schaars.

 

Bron: ING

Laatste nieuws