Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten
bron: FoodPro Network
Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat in een onderzoek van brancheorganisatie Nederland Vleesland. Dit jaar eet 95 procent van de Nederlanders vlees, een lichte stijging ten opzichte van de 94 procent in 2022. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer 2500 Nederlanders.
De cijfers komen overeen met een rapport van het CBS van eerder dit jaar. Daaruit bleek dat 5 procent van de Nederlanders helemaal geen vlees eet. De meesten onthouden zich niet van vlees, maar 22 procent van de Nederlanders kiest minstens drie dagen in de week voor een hoofdmaaltijd zonder vlees of vis, aldus het CBS.
"De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking eet nog altijd vlees, wat laat zien dat vlees een centrale rol blijft spelen in de voeding van veel mensen", aldus de belangenorganisatie. Daarbij is het echte aantal vegetariërs en veganisten in Nederland volgens de onderzoekers veel lager dan vaak wordt gedacht.
Tussen 2022 en 2024 is ook een lichte toename in het aantal dagen per week waarop respondenten vlees eten. In 2022 aten zij gemiddeld 4,8 dagen per week vlees, terwijl dit aantal in 2024 is gestegen naar 4,9 dagen. De porties vlees op de borden bij veel mensen zijn wel wat kleiner geworden.
Consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research, niet betrokken bij de enquête, onderschrijft dat het aandeel vleeseters de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven. "Dit is wat anders dan dat er niet veel semivegetariërs oftewel flexitariërs zijn". "Bij mensen die een of meer keren per week het vlees laten staan is zeker wel een beweging die maatschappelijk en in de markt is terug te vinden."
Het lekker vinden van vlees is voor de meerderheid van de respondenten (68 procent) de belangrijkste reden om het te eten. Op de tweede plaats staat het binnenkrijgen van een gevarieerde hoeveelheid voedingsstoffen voor een gezonde levensstijl.
Onderzoeker Dagevos merkt op dat vlees een belangrijk onderdeel van het huidige Nederlandse dieet is. "Het is iets anders om dit te presenteren als iets wat we moeten behouden of juist moeten veranderen. De wetenschap is het wel goeddeels eens dat het laatste aan de orde is". Onder andere het VN-klimaatpanel IPCC schreef dat minder vlees eten helpt om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
15 okt Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten
-
15 okt Huismerken stoppen meer volkoren in hapklare maaltijden
-
15 okt EMD krijgt er Zuid-Koreaanse inkooppartner bij
-
15 okt Snackswithbenefits ontwikkelt groentesnack op basis van pastinaak
-
15 okt Waarom transparantie van boer tot bord essentieel is voor fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken
-
15 okt Hoe nieuwsgierig durf jij te zijn?
-
14 okt Albron neemt Hutten over
-
14 okt China kijkt naar FrieslandCampina in onderzoek EU-zuivelsubsidies
-
14 okt Verpakkingsbranche introduceert eigen inzamelsysteem koffiebekers
-
14 okt Amerikaanse FDA overweegt Nutri-Score-achtig FoP-logo
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan