Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods

Het Deense bedrijf MATR Foods heeft een leningsovereenkomst van 20 miljoen euro met de Europese Investeringsbank getekend om de productie van vleesvervangers op basis van schimmeleiwitten uit te breiden.

De financiering stelt het bedrijf in staat om een fabriek te bouwen voor de productie van een nieuwe generatie vleesvervangers met een clean label en om verdere investeringen te doen in productontwikkeling.

MATR Foods is opgericht in 2021 en heeft een productievestiging in Kopenhagen. Het bedrijf is opgezet door een internationaal team van onderzoekers, chef-koks en ondernemers met ervaring in de voedingsindustrie. De schimmelproducten van MATR Foods zijn momenteel verkrijgbaar bij restaurants, kantines en retailers in heel Denemarken.

MATR Foods past een fermentatietechnologie toe waarbij het bedrijf gebruikmaakt van algemeen beschikbare lokale gewasresten van de teelt van bieten, aardappelen, lupinen en erwten voor de productie van schimmeleiwitten. Met de steun van de Europese Investeringsbank zet het bedrijf de eerste stap naar grootschalige productie, met als doel om meer dan 3.000 ton per jaar te gaan produceren.

De producten van MATR worden gemaakt met een beperkt aantal volledig natuurlijke ingrediënten afkomstig uit de Scandinavische regio. Ze bevatten weinig vet en de minimale verwerking resulteert in een CO2-voetafdruk van ongeveer 1,6 kilogram CO2 per kilo product. Dat is ongeveer 94% lager dan de voetafdruk van rundvlees.

Laatste nieuws