Prijs van koffiebonen stijgt tot hoogste niveau sinds 2011

Een kopje koffie dreigt nog duurder te worden door de aanhoudende prijsstijging van koffiebonen. De prijs van arabicabonen, die de meeste grote koffieketens zoals Starbucks gebruiken, is gestegen tot het hoogste niveau in dertien jaar. 

Vooral het barre weer in Brazilië stuwt de prijzen. De topproducent van koffiebonen rondt nu de oogst van 2024/25 af en de vooruitzichten voor de oogst voor het volgende seizoen zijn verslechterd door de ergste droogte in decennia in de velden van het Zuid-Amerikaanse land.

De regenval in arabica-teeltgebieden is volgens Rabobank-analist Carlos Mera sinds het begin van het droge seizoen in april consequent lager dan normaal. Naast de droogte in Brazilië kampt de koffiesector volgens de Rabobank-analist met extra oponthoud bij de afhandeling van inkomende en uitgaande zeeschepen in verschillende havens, een wereldwijde schaarste aan containers, verstoringen rond de Rode Zee en teleurstellende oogsten in Vietnam.

Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs voor arabicabonen maandag ruim 3 procent tot 2,68 dollar per pond. Arabicabonen zijn dit jaar ongeveer 40 procent duurder geworden. Ook de prijs van de goedkopere robustabonen, die veelal voor oploskoffie worden gebruikt, steeg maandag met dik 3 procent.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws