SPAR en Statiegeld Nederland lanceren Statieheld-pilot op (universiteits)locaties

Met trots kondigen SPAR en Statiegeld Nederland de start aan van de innovatieve Statieheld-pilot op drie SPAR university-locaties: Hogeschool Utrecht, TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze nieuwe Statieheld-automaten, die gebruik maken van het RAAS-model (RVM As A System), bieden studenten een efficiënte en milieuvriendelijke manier om statiegeldflessen en blikjes te recyclen. De pilot zet hiermee een belangrijke stap richting het vergroten van maatschappelijke verantwoordelijkheid (MVO) binnen de retailsector.

Na eerdere succesvolle implementaties bij SPAR-locaties op vakantiepark De Leistert en in Zoutelande, wordt de Statieheld-pilot nu ook uitgerold binnen de SPAR university-winkels en een city winkel, SPAR Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam. Deze primeur zet zo een nieuwe stap richting duurzaam ondernemen. 

Werking

De automaten scannen producten snel en nauwkeurig, waarbij het statiegeld direct via een Tikkie wordt teruggestort op de rekening van de gebruiker. Dit past bij de on-the-go levensstijl van Generatie Z, oftewel de generatie die producten onderweg consumeert en duurzaamheid verwacht van bedrijven. Door de automaten te plaatsen op drukbezochte plekken zoals universiteiten en steden, wordt recyclen eenvoudiger, sneller en toegankelijker. Naast de mogelijkheid om het statiegeld terug te krijgen, biedt Statieheld de optie om het bedrag te doneren aan een goed doel.

Innovatieve technologie voor betere klantbeleving

De Statieheld-automaten maken gebruik van het RAAS-model (RVM As A System), waarbij de technologie als een dienst wordt aangeboden. Dit biedt SPAR de mogelijkheid om de efficiëntie en het onderhoud van de automaten te optimaliseren zonder zelf eigenaar te zijn van de systemen.

Duurzaam statiegeldsysteem

De pilot van het duurzame statiegeldsysteem heeft als doel om het proces van de inname van statiegeldflessen op (universitaire) locaties te verbeteren en te verduurzamen, zowel voor klanten als voor SPAR en Statiegeld Nederland. Deze innovatieve aanpak zal na 4 tot 6 maanden worden geëvalueerd om te beoordelen hoeveel de automaten bijdragen aan SPAR’s klanttevredenheid en operationele efficiëntie. Hoewel de eerste resultaten positief zijn, is de verdere uitrol van het systeem afhankelijk van deze evaluatie. De bevindingen uit de pilot vormen de basis voor een mogelijke uitbreiding van het systeem naar andere locaties.

Laatste nieuws