Tjarda Klimp nieuwe CEO Vion

Sinds 2019 richt Vion zich op het bouwen van duurzame productieketens met boeren en klanten om klimaatdoelen te halen, een eerlijk inkomen voor partners te garanderen, productintegriteit en dierenwelzijn te verbeteren. Vion Food Group is overtuigd van deze strategie en zal deze voortzetten met een nieuwe CEO.

De afgelopen jaren hebben Vion en de hele vleesindustrie te maken gehad met grote uitdagingen. De Afrikaanse varkenspest in Duitsland leidde tot lagere volumes en hogere prijzen, wat resulteerde in een dalende vraag en verkoop. Vion, dat zich voorheen richtte op exportmarkten in met name Duitsland, heeft concurrentie ondervonden van regio’s met lagere kosten, zoals Brazilië en de VS.

Het bedrijf richt zich nu primair op het bouwen van duurzame varkensvlees-, rundvlees- en plantaardige ketens voor de Benelux en Europese markten.

In 2022 lanceerde Vion het CHANGE THAT MATTERS-programma om de financiële prestaties te verbeteren en een toekomstbestendig bedrijf veilig te stellen. Dit vormt een gezonde basis voor het uitvoeren van de strategie.

Aankondiging: Transitie in leiderschap
Nu de strategie van Vion gericht is op het bouwen van duurzame ketens in de Benelux, zal CEO Ronald Lotgerink eind 2024 terugtreden, zodra de transformatie grotendeels is afgerond. CFO Tjarda Klimp volgt hem op als CEO. Tjarda Klimp, met een sterke agrarische achtergrond en uitgebreide managementervaring, zal Vion de volgende fase in leiden.

“Met mijn agrarische roots ben ik er trots op om Vion verder te leiden naar een toekomstbestendige organisatie, met sterke samenwerking en innovatie als leidende principes. Samen met onze gecommitteerde medewerkers en ketenpartners werken we aan voedselveiligheid, bestaanszekerheid voor boeren en betaalbaarheid voor consumenten. Met een sterke focus op duurzaamheid voor mens, milieu en dier.”

Theo Koekkoek, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion: “Wij danken Ronald Lotgerink oprecht voor zijn inzet en leiderschap, waarmee hij Vion door een belangrijk deel van de transformatie naar een volledig ketengedreven bedrijf heeft geloodst. We zijn ervan overtuigd dat Tjarda Klimp deze transformatie zal voltooien en Vion naar een succesvolle en duurzame toekomst zal leiden.”

Overzicht en status van de ontwikkelingen in Duitsland
In augustus tekende Vion de overeenkomst om haar aandelen in de vestigingen in Vilshofen en Landshut te verkopen aan Erzeugergemeinschaft Südbayern (EG Südbayern), die voorheen een belang van 49% in deze vestigingen had. De transactie zal naar verwachting dit jaar worden afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en het vervullen van afsluitingsvoorwaarden.

Op 5 september kondigde Vion de ondertekening aan van een principeovereenkomst met Tönnies Group voor de overname van het grootste deel van haar Duitse rundvleesactiviteiten. De voorgestelde overeenkomst is onderhevig aan goedkeuring door de relevante mededingingsauthoriteiten en gebruikelijke goedkeuringen en sluitingsvoorwaarden, en wordt naar verwachting in 2025 afgerond. Het gaat om de rundvleesactiviteiten van Vion in Buchloe, Crailsheim (inclusief varkensvlees) en Waldkraiburg. Ook de uitbeningsfaciliteit in Hilden, de huidverwerkingsfabrieken van BestHides in Memmingen en Eching-Weixerau en de meeste Duitse ondersteunende activiteiten van Vion maken deel uit van de voorgenomen overname.

Vion’s herziening van de Duitse activiteiten zal naar verwachting eind 2024 zijn afgerond. Formele goedkeuringsprocessen lopen door tot in 2025. Gezien de lopende herziening zal het jaarverslag zal tegen het einde van oktober worden gepubliceerd.

Focus op duurzaamheid en dierenwelzijn in de Benelux
Vion heeft uitgebreide kennis ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn. In de komende jaren zal de strategie van het bedrijf de nadruk leggen op het verder verbeteren van welzijns- en duurzaamheidsstandaarden in samenwerking met boeren, klanten en andere belanghebbenden. Als marktleider in varkensvlees, rundvlees en plantaardige producten in de Benelux wil Vion de relaties met retail- en foodserviceklanten versterken en tegelijkertijd producten en diensten met toegevoegde waarde uitbreiden.

“Door gebruik te maken van onze sterke relaties met Nederlandse boeren en onze succesvolle ketenconcepten, zien we een groot potentieel om onze duurzaamheidsstrategie  verder te ontwikkelen,” zegt CEO Ronald Lotgerink.

Ambitie om het meest duurzame proteïne bedrijf van Europa te worden
Investeringen in de productiefaciliteit in Groenlo en nieuwe aanvoerfaciliteit rondom de stal in Tilburg hebben de normen voor dierenwelzijn verbeterd en de groei van biologische ketens ondersteund. Via deelconcepten als Good Farming Sustainability en Good Farming World blijft Vion stappen maken in CO2-reductie en voorop lopen in internationale welzijnsnormen. Vion Groenlo is gespecialiseerd in het verwerken van de duurzaamheidsconcepten Good Farming Star en De Groene Weg. De Groene Weg, een zelfstandige dochteronderneming van Vion Food Group, is marktleider in de biologische vleessector in Nederland en de op één na grootste in Europa.

Stappen voor de toekomst
Als marktleider in varkens- en rundvlees gedurende meer dan 100 jaar is Vion een koploper geworden op het gebied van duurzaamheid en productintegriteit. De expertise van het bedrijf zal zowel klanten als de sector ondersteunen bij het bereiken van ambitieuze duurzaamheids- en voedingsdoelen. Vion streeft ernaar de meest duurzame proteïneproducent van Europa te worden, met als doel CO2-neutraliteit tegen 2045 te bereiken door middel van innovatie, productiviteit, dierenwelzijn en data gestuurde productieketens.

 

Bron: Vion

Meer over


Laatste nieuws