FrieslandCampina draait winst met minder omzet

FrieslandCampina profiteert van het schrappen van banen bij het zuivelconcern. Waar FrieslandCampina in 2023 nog verlies draaide, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

"We zien dat de veranderingen die we sinds eind 2023 hebben doorgevoerd, hebben geleid tot een sterke start van 2024", aldus topman Jan Derck van Karnebeek.

FrieslandCampina smeert de banenreductie uit over een periode van twee jaar. Het aantal arbeidsplaatsen is inmiddels met 1146 verminderd. Ook heeft FrieslandCampina veranderingen doorgevoerd bij de inkoop van grondstoffen en verspilt het minder. Dit alles heeft al geleid tot een kostenbesparing van 152 miljoen euro.

De winst steeg naar 183 miljoen euro, vergeleken met 8 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2023. De omzet daalde wel met bijna 7 procent naar 6,4 miljard euro. Dat komt volgens FrieslandCampina vooral door de lagere melkprijs en ongunstige wisselkoersen.

 

Bron: ANP

Meer over


Laatste nieuws