China richt pijlen in onderzoek naar dumping van varkensvlees onder meer op Vion

China onderzoekt de manier waarop vleesverwerker Vion uit Boxtel zijn varkensvleesproducten op de markt brengt in het land. Het land verdenkt Vion van dumping. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel donderdag 18 juli bekendgemaakt. Ook praktijken van Danish Crown en het Spaanse Litera Meat worden door de Chinese autoriteiten nader onderzocht. Dat meldt Omroep Brabant. 

China vraagt de drie Europese bedrijven vragenlijsten in te vullen. Ook 24 Chinese varkensvleesproducenten worden in het onderzoek betrokken, want de autoriteiten willen weten in hoeverre de bedrijven in China geraakt worden door de mogelijke dumping.

Het Chinese ministerie meldde vorige maand al dat er een onderzoek zou komen. Die aankondiging kwam kort nadat de Europese Commissie naar buiten bracht veel hogere importheffingen te willen invoeren op Chinese elektrische auto's.

Het Chinese ministerie stelt echter dat het onderzoek is gestart na een oproep van China Animal Husbandry Group, een staatsbedrijf dat actief is in de varkensvleesproductie. De hoeveelheid varkensvlees uit de Europese Unie die op de Chinese markt komt zou volgens dit bedrijf dermate groot zijn dat van dumping sprake zou kunnen zijn.

Vion is de grootste vleesproducent van Nederland en staat in de top drie grootste Europese varkensvleesverwerkers die exporteren naar China. Afgelopen jaar importeerde China voor ruim 1,7 miljard euro aan varkensvlees. 

Laatste nieuws