Groentechips bevat relatief veel acrylamide

Groentechips hebben een gezond imago, maar bevatten relatief veel acrylamide. De redactie van het tv-programma Alles op tafel van KRO-NCRV liet verschillende soorten chips testen op het gehalte acrylamide. De meeste chips op basis van aardappelen blijven onder de limiet van 750 microgram per kilogram. Het gehalte in de geteste groentechips bleek een stuk hoger. In één van de vier geteste producten werd een gehalte van 3750 microgram per kilo gemeten.

Marijn Frank liet voor het programma Alles op tafel verschillende soorten chips testen op acrylamide. Wat blijkt? De meeste aardappelchips zitten keurig onder de limiet van 750 microgram per kilogram (μg/kg). De geteste groentechips vallen echter een stuk hoger uit.

Aardappelchips:

  • Lay’s oven baked chips naturel: 111 μg/kg
  • Aldi Kraax naturel chips: 115 μg/kg
  • Graze smoky barbecue crunch: 180 μg/kg
  • G’woon naturel chips: 210 μg/kg
  • Tyrells simply sea salted chips: 240 μg/kg
  • PLUS ribbelchips naturel: 370 μg/kg
  • Boerderijchips naturel: 520 μg/kg

Groentechips:

  • Deka Patatas Fritas Bietenchips: 470 μg/kg
  • Trafo groentechips wortel, biet, pastinaak: 1010 μg/kg
  • AH groentechips zeezout: 1270 μg/kg
  • Go Pure vegetable chips: 3750 μg/kg

Acrylamide is een stof die ontstaat wanneer zetmeelrijke producten worden verhit op hoge temperaturen, zoals bij bakken, frituren en roosteren. Uit verschillende onderzoeken van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA is gebleken dat acrylamide mogelijk schadelijk is voor onze gezondheid. Bij veelvuldige consumptie, en in grote dosering, kan het de kans op kanker verhogen. 

Acrylamide wordt gevormd uit suikers en het aminozuur asparagine. Bij verhitting tot temperaturen boven de 120 graden Celsius, reageren de suikers en het aminozuur met elkaar en vormen ze acrylamide. Er bestaan verschillende limiet per product die zijn vastgesteld op basis van gemiddeld gemeten waarden per product. Voor groentechips is nog geen specifieke limiet bepaald.

 

Bron: KRO-NCRV

Laatste nieuws