Digitalisering in de voedingsindustrie: groeien ondanks personeelskrapte

De voedingsindustrie is zoekende naar een nieuwe balans. Wereldwijde drukpunten, zoals het verminderen van de milieu-impact, de volatiele grondstofprijzen en de snel veranderende consumentenvoorkeuren, ontwikkelen in rap tempo. Maar de grootste uitdaging is toch wel het gigantische arbeidstekort. Het tekort aan personeel heeft een negatieve impact op de productie en belemmert de groei van bedrijven in de voedingsindustrie. Digitalisering en automatisering bieden nieuwe mogelijkheden.

De uitstroom overtreft de instroom

Digitalisering en automatisering zijn allang geen luxepaardje meer, maar onderdeel van een noodzakelijke strategie voor overleven en groei. “De vraag is niet of we kunnen overleven met minder handen, maar hoe we kunnen groeien met minder handen”, stelt Thijmen Peter de With, expert in de voedingsbranche en voorzitter van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwaren (VBZ). “De tafels in de horeca staan allemaal klaar voor gasten, maar door onderbezetting in de keuken en bediening is het bedienen van al die tafeltjes geen haalbare kaart.” De pijnlijke parallel met de voedingsindustrie is voelbaar, waar capaciteitsbenutting direct gekoppeld is aan het gebrek aan kundig personeel. 

Waar dat kundige personeel is gebleven? Enerzijds zorgt de vergrijzing ervoor dat het leeuwendeel met pensioen gaat en anderzijds zijn echte uitvoerende functies steeds vaker ‘not done’. Bij jongere generaties ontbreekt het aan kennis en vaardigheden en daarbij is de uitstroom vele malen groter dan de instroom. Door als producent in te zetten op automatisering, ben je minder afhankelijk van menselijke arbeid: “Dit betekent overigens niet dat we volledig zonder mensen kunnen. Het is slechts een pleidooi voor het vrijspelen van waardevolle tijd, die kan worden besteed aan taken die meer creativiteit, expertise of menselijk inzicht vereisen”, zo stelt De With.

Groei realiseren ondanks arbeidstekorten

De voordelen van digitalisering en automatisering liegen er niet om. De beheersbaarheid van het productieproces en de waarborging van kwaliteit zijn de meest directe voordelen voor de voedingsindustrie. Digitalisering stelt bedrijven in staat om meer te doen met minder. Door systemen te standaardiseren en processen te automatiseren, is het mogelijk om de efficiëntie drastisch te verhogen. “Automatisering helpt ons niet alleen sneller te werken, maar ook slimmer”, zegt John Vossen, Senior Consultant Food bij delaware. Volgens De With is die consistentie in het productieproces uitermate belangrijk: “Het verzekert ons van een stabiele productie-output, ongeacht de fluctuaties in personeelsbezetting.”

Lees het hele artikel op de website van delaware

 

Bron: delaware - partner FoodPro Network

Meer over


Laatste nieuws