Koffie lijkt goed voor de niergezondheid

WAGENINGEN - Koffie zou wel eens de toevoeging kunnen zijn aan de lijst om nieren gezond te houden. Dat ontdekte Anniek van Westing tijdens haar promotieonderzoek bij Humane voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit. Eerdere studies toonden ook al een dergelijk verband aan, maar enkele daarvan blijven volgens collega-onderzoekers controversieel. Het nieuwe onderzoek onder bijna 80.000 Nederlandse proefpersonen lijkt toch te bevestigen dat koffie de nieren gezond houdt. Bij gezonde mensen, maar vooral bij mensen met diabetes.

Elke kop koffie extra hangt samen met minder nierschade, met een maximum van 4 koppen. Bij vijf of meer koppen zagen de onderzoekers geen extra voordelen meer. Daarbij gaat het om zwarte koffie zonder suiker of andere ongezonde toevoegingen.

Volgens de voedingswetenschapper is het nog te vroeg om het gebruik van koffie in een officieel advies aan te bevelen. Er is alleen gekeken naar verbanden tussen koffiedrinkers en de gezondheid van hun nieren. Met het onderzoek wordt geen direct bewijs geleverd voor de invloed van koffie. Er zouden andere verstorende factoren kunnen spelen.

Van Westing hoopt dat andere onderzoekers haar onderzoeksresultaten bevestigen. Omdat koffie vooral positief lijkt te werken bij mensen met diabetes zou een vervolgonderzoek zich ook specifiek moeten richten op diabetespatiënten in westerse landen.

 

Bron: WUR





Laatste nieuws