Netwerk van 400 grootste levensmiddelenfabrikanten wil standaard etiket om voedselverspilling terug te dringen

18-09 06:05 | bron: FoodPro Network

NEW YORK - The Consumer Goods Forum (CGF) en Champions 12.3 roepen op tot het gebruik van twee simpele houdbaarheidsaanduidingen om voedselverspilling tegen te gaan. Aldus de CGF en Champions 12.3 tijdens de klimaatweek en de 72e editie van de General Assembly week van de Verenigde Naties (VN) in New York.

The Consumer Goods Forum (CGF) is een netwerk van de 400 grootste levensmiddelenfabrikanten uit 70 landen, waaronder Unilever, Tesco, Kellogg, Walmart, Nestlé en Carrefour.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG)

De VN heeft in 2015 zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) vastgesteld. Doel is het halveren van voedselverspilling- en verliezen in 2030. Het CGF heeft samen met Champions 12.3 een zogeheten Call to Action (CTA) goedgekeurd om in 2020 houdbaarheidsaanduidingen over de hele wereld te standaardiseren. Dit werd bekend gemaakt in New York.

In het CTA worden drie belangrijke stappen beschreven voor retailers en levensmiddelenfabrikanten om de houdbaarheidsaanduidingen te vereenvoudigen en zo voedselverspilling tegen te gaan voor 2020:

  1. Eén aanduiding tegelijkertijd
  2. Keuze uit twee aanduidingen: een houdbaarheidsdatum voor bederfelijke producten (te gebruiken tot) en een kwaliteitsindicator voor niet-bederfelijke producten (ten minste houdbaar tot)
  3. Educatie voor consumenten om houdbaarheidsetiketten beter te begrijpen

In het CTA raden zij bedrijven aan om samen te werken met non-profit organisaties en overheidsinstellingen om consumenten voor te lichten over hoe zij de houdbaarheidsetiketten kunnen interpreteren.De educatie voor klanten kan bestaan uit aanduidingen in de winkel, maar ook uit voorlichting via het internet en informatievoorziening door overheidsinstanties.

Tesco

De Britse supermarktketen Tesco was vier jaar geleden één van de eerste retailers met een eenduidige datumcodering voor verse producten. CEO Dave Lewis, tevens voorzitter van Champions 12.3: “Uit onderzoek van het Waste and Resources Action Programme (WRAP) en ons eigen onderzoek bij Tesco is gebleken dat het structureren van de houdbaarheidsetiketten bijdraagt aan het verminderen van voedselverspilling, zowel voor consumenten als voor onze eigen operaties,” “Daarom is het zo belangrijk dat we deze ontwikkeling in meer landen gaan voortzetten,” aldus Lewis.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
15 okt Voedingscentrum: 'Pak snoepreclame op scholen en in games aan'
15 okt FNLI komt met innovatie-award
15 okt Mondelez maakt al zijn verpakkingen recyclebaar
15 okt Albert Heijn roept makreel terug vanwege listeria
15 okt Consumentenkoepel wil Europese regels voor misleidende info op voeding
15 okt HelloFresh wil groei in Verenigde Staten aanjagen
15 okt Bekijk de recalls in de voedingsindustrie (EU)
15 okt 12 december: Workshop: Social Media in de voedingsindustrie
12 okt Kellogg's vermindert zout- en suikergehalte van ontbijtgranen
12 okt Multinationals goed voor 30 procent van Nederlandse economie
12 okt NestlĂ© wil uiterlijk in 2025 haar verpakkingen voor 100% recyclen of hergebruiken
12 okt Nieuwe Europese wetgeving voor etikettering producten
12 okt Vijf actuele supermarkttrends
12 okt 15 november: BRC Global Standard-Food Safety
11 okt China pakt voedselfraude aan
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie