Biologisch niet per definitie gezonder

14-10 06:03 | bron: FoodPro Network

GENT - Biologische voeding is niet noodzakelijk gezonder. Aldus doctor in de wetenschappen en moraalfilosofie Stijn Bruers. Volgens Bruers is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat het wel zo is.

“Consumenten noemen gezondheid als belangrijkste reden voor het kopen van biologische producten. Bio zou beter zijn voor de mens omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Maar niemand, ook de Wereldgezondheidsorganisatie niet, heeft tot nu precies kunnen achterhalen wat de gezondheidseffecten zijn van het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw”, aldus Breurs in het AD.

Bruers wijst er daarbij ook op de conventionele landbouw waar de voorbije jaren meer onderzoek is gedaan naar minder giftige pesticiden of grondbewerking. “De conventionele landbouw staat daar verder dan de biolandbouw”.

Bruers geeft ook een aantal voorbeelden. Omdat de opbrengst van bioboeren lager is hebben ze meer grond nodig en moeten ze de grond vaker omploegen, omdat ze geen onkruidverdelgers mogen gebruiken. Dit is weer slecht voor organismen in de grond.

De doctor in de wetenschappen wil overigens niet dat consumenten stoppen met het kopen van biologische voeding. “Dat is niet helemaal mijn boodschap”, aldus Bruers. “Wat ik wil aankaarten, is dat er hoogstens twijfelachtig bewijs is dat bio echt gezonder en milieuvriendelijker zou zijn.”

 

Foto: biologische bessen, Pixabay





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 okt Edeka wil belang in Picnic verdubbelen
23 okt Pinstoring in alle winkels van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall
23 okt ING: ‘Pinomzet foodretail stijgt 3 procentpunt'
23 okt Visie op gezond en circulair voedselsysteem in 2050
23 okt Download nu het onderzoek naar voedselveiligheid
23 okt Dagversproductie, de Formule 1 in de foodindustrie
22 okt ING voorziet forse groei Europese markt voor vlees- en zuivelvervangers
22 okt Vleesconsumptie in Nederland stijgt
22 okt Hogere verkoopcijfers maar lagere omzet voor Unilever
22 okt Horecasluiting en thuiswerken drukken resultaat Sligro
22 okt Vijf redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren
22 okt Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
22 okt Handhygiënemonitoring met de meetinstrumenten van Hygiena
21 okt HEMA komt in handen van investeringsfonds en Jumbo familie van Eerd
21 okt Nestlé ziet omzet aantal producten met dubbele cijfers groeien
21 okt Tarieven vleeskeuringen niet inzichtelijk en gedeeltelijk te hoog
21 okt ING: 'Gedeeltelijke lockdown' raakt horeca hard, maar minder hard dan in maart
21 okt Vanaf nu ook efficiënt inspecteren? Zo doe je dat
21 okt Kaasboerderij Kaamps: Zekerheid over temperatuur stelt productieproces veilig
21 okt Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw doelgroep: de voedingsindustrie
20 okt Voedselbanken ontvangen minder voedseldonaties
20 okt Wetenschappers: pas richtlijnen rond mogelijk ongezonde babyflesjes aan
20 okt Carrefour lanceert gepersonaliseerde voedselscore
20 okt Mondelēz opent onderzoekscentrum voor cacao
20 okt Remote auditeren bij GFSI-erkende schema’s: wat zijn de opties?
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?