Biologisch niet per definitie gezonder

GENT - Biologische voeding is niet noodzakelijk gezonder. Aldus doctor in de wetenschappen en moraalfilosofie Stijn Bruers. Volgens Bruers is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat het wel zo is.

“Consumenten noemen gezondheid als belangrijkste reden voor het kopen van biologische producten. Bio zou beter zijn voor de mens omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Maar niemand, ook de Wereldgezondheidsorganisatie niet, heeft tot nu precies kunnen achterhalen wat de gezondheidseffecten zijn van het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw”, aldus Breurs in het AD.

Bruers wijst er daarbij ook op de conventionele landbouw waar de voorbije jaren meer onderzoek is gedaan naar minder giftige pesticiden of grondbewerking. “De conventionele landbouw staat daar verder dan de biolandbouw”.

Bruers geeft ook een aantal voorbeelden. Omdat de opbrengst van bioboeren lager is hebben ze meer grond nodig en moeten ze de grond vaker omploegen, omdat ze geen onkruidverdelgers mogen gebruiken. Dit is weer slecht voor organismen in de grond.

De doctor in de wetenschappen wil overigens niet dat consumenten stoppen met het kopen van biologische voeding. “Dat is niet helemaal mijn boodschap”, aldus Bruers. “Wat ik wil aankaarten, is dat er hoogstens twijfelachtig bewijs is dat bio echt gezonder en milieuvriendelijker zou zijn.”

 

Foto: biologische bessen, Pixabay





Laatste nieuws