Sla telen op water: ‘Duurzame en stabiele productie’

20-08 06:03 | bron: FoodPro Network

AMERICA (LIMBURG) - Het Limburgse bedrijf Van Dijck Groenteproducties teelt sla op water. Met dit product speelt Van Dijck in op de vraag van de ‘nieuwe consument’ naar duurzame producten.

Het bedrijf richt zijn pijlen ook op duurzamere binnenteelt, in een nieuwe kas van 5 hectare in het glastuinbouwgebied Siberië binnen Greenport Venlo. In deze kas worden onder meer potjes met kropsla, trio-sla en paksoi op water geteeld.

“De planten groeien in goten, waar water met voedingsstoffen doorheen stroomt”, legt eigenaar Peter van Dijck uit. “De planten halen die voedingsstoffen via hun wortels uit het water. Omdat het een gesloten systeem betreft, vindt er geen verspilling van water plaats en hoeft er geen vervuild water buiten de kas worden geloosd. Zo hoeft de teler geen meststoffen te lozen in de natuur, zoals bij teelt buiten wel het geval is. Van Dijck: “Dat voorkomt verontreiniging van de natuur en een negatieve invloed op onder meer bijen.”

95% minder spuitmiddel

Het gesloten systeem houdt ziekteverwekkers zoveel mogelijk buiten. Daarnaast groeit er, in tegenstelling tot bij buitenteelt, geen onkruid rondom de gewassen. Dat vermindert het gebruik van spuitmiddel volgens Van Dijck met maar liefst 95 procent.

“Als je buiten teelt, moet je accepteren wat de natuur geeft, bijvoorbeeld veel regen of veel zon. Binnen kunnen we de teeltomstandigheden voor een groot deel sturen. Zo kunnen we met behulp van voeding de smaak van een gewas veranderen. Daarnaast kun je met LED-verlichting de plantengroei sturen.” Dat levert nieuwe variaties op, waarmee de teler zich kan onderscheiden. “Hier experimenteren we continu mee in een speciale testruimte.”





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
29 jan Winst behalen met slimme GS1 barcodes in aanpak voedselverspilling
29 jan Foodmarkten steeds populairder
29 jan Supply Chain Management: eerst het gezamenlijke doel, het collectieve gevoel en dán de tool
28 jan Nestlé neemt medische voedingstak Zenpep over van Allergan
28 jan Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
28 jan Wereldwijde spelers in voedselveiligheid zien certificatie als ‘paspoort voor handel’
28 jan Verzegel je maaltijden met een etiket! (video)
27 jan Arla bouwt nieuw innovatiecentrum in Denemarken
27 jan Allergenenrecalls nemen weer toe
27 jan Albert Heijn: ‘Alleen artikelen met betrouwbare data komen in ons assortiment’
27 jan Duitse discounters krijgen mogelijk concurrentie uit Rusland
27 jan Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
24 jan Nestlé gaat samenwerken met Canadese bedrijven voor toelevering van plantaardige ingrediënten
24 jan Britse toezichthouder onderzoekt overname Just Eat door Thuisbezorgd
24 jan Half miljoen euro boete voor vleesverwerker om bewust salmonellarisico
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?