Voedselbanken ontvangen minder voedseldonaties
bron: FoodPro Network
HILVERSUM - Voedselbanken Nederland ziet al een aantal weken het aanbod van voedsel teruglopen. Hierdoor komen voedselbanken soms met tekorten te zitten en krijgen klanten minder uitgebreide pakketten mee, terwijl het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank juist toeneemt. De tekorten zijn per locatie verschillend, maar vaak gaat het wel om beperkt houdbare producten als kaas, vleeswaren en groenten, aldus de NOS.
Supermarkten gaan bewuster om met verspilling
"We zien de laatste tijd veel minder eten bij ons binnenkomen" zegt Pien de Ruig van Voedselbank Nederland tegen de NOS. "We zien dat supermarkten veel bewuster bezig zijn met het voorkomen van voedselverspilling, wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe".
Ook lokale leveranciers en restaurants die doorgaans voedsel schenken, vallen steeds vaker weg. "Iedereen is toch bezig zijn hoofd boven water te houden in deze tijden van crisis. Op dit moment zitten er enkele voedselbanken echt met lege schappen, dat is een signaal dat we serieus moeten nemen", zegt De Ruig.
Hoe groot het probleem is kan Voedselbank Nederland niet zeggen. Twee keer per jaar houdt de organisatie een enquête onder de 172 uitgiftepunten door het land. Het eerstvolgende meetmoment staat gepland in januari 2021. "Maar we krijgen al weken alarmerende berichten vanuit het hele land", aldus De Ruig.
Het aantal cliënten van de voedselbanken neemt toe. Op peildatum 30 juni waren er 38.000 huishoudens die er wekelijks gebruik van maken. Dat was 8,5%meer dan een jaar eerder. Voor de komende periode verwacht Voedselbanken Nederland een mogelijke groei van 50% vanwege de coronacrisis.
Bron: NOS
Laatste nieuws
-
26 apr Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken
-
26 apr Lagere omzet en marge voor Corbion
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemeniƫ
-
26 apr Jumbo neemt distributiecentrum voor versproducten in Nieuwegein in gebruik
-
26 apr 5 Trends voor digitalisering in food
-
26 apr Podcast Webinar | Wat is digitale transformatie en hoe zet je de volgende succesvolle stap?
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan