MKB-Nederland wil ‘stopregeling’ om faillissementen te voorkomen

15-10 11:57 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - MKB-Nederland vraagt het kabinet om een maatregel die het makkelijk maakt om al dan niet tijdelijk te stoppen als ondernemer. Doel hierbij is om faillissementen te voorkomen.

Veel bedrijven hebben op dit moment geen houdbaar verdienmodel, maar in de meeste gevallen is dat volledig te wijten aan de coronacrisis, aldus Jacco Vonhof van MKB Nederland op BNR Nieuwsradio. ‘Als dit maar lang genoeg duurt is op een gegeven moment het vermogen van zo’n ondernemer uitgeput. De overheid kan ook niet eindeloos doorgaan met steun en zegt in het huidige pakket al snel: in de eerste 3 maanden krijg je nog volop steun. Daarna moet je je verdienmodel hebben veranderd of je hebt geen toekomst.’

Het gaat er, zegt voorzitter Jacco Vonhof, uiteindelijk om dat je voorkomt dat bedrijven failliet gaan en alles kwijtraken door maatregelen van de overheid.

Stopregeling

Het CNV is best bereid om na te denken over de noodzaak van een stopmaatregel. Daarbij is het volgens voorzitter Piet Fortuin wel essentieel om een onderscheid te maken tussen bedrijven die er zelf eigenlijk niets kunnen doen en bedrijven die niet levensvatbaar zijn en gewoon failliet gaan. 'Je moet nadrukkelijk kijken of werknemersrechten als de transitievergoeding goed geborgd worden. Als een bedrijf failliet gaat, hebben werknemers daar geen recht op, bij een stopregeling mogelijk wel.'

Dan moet de overheid wel bereid zijn om in een stopregeling ook borg te staan voor de transitievergoeding, aldus Fortuin. En Vonhof sluit zich daarbij aan. 'In een normale economie gaan mensen in surseance, komt er een curator, ga je failliet en wordt de waarde van het bedrijf verdeeld onder de partijen die nog geld krijgen. Wij zeggen: zorg er nou voor dat de Belastingdienst daarbij niet op één komt. En aan de banken: help ons de ondernemers niet meteen kaal te plukken.'

Als de penibele situatie aantoonbaar aan corona te wijten is, zou de overheid inderdaad de transitievergoeding voor zijn rekening moeten nemen, aldus Vonhof. Het kabinet besluit op 26 oktober of er extra steun komt voor branches die weer hard geraakt worden door de nieuwe 'gedeeltelijke lockdown'. Dat werd gisteravond duidelijk in het coronadebat. 

Luister hier naar het hele fragment.

 

Bron: BNR





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 okt Edeka wil belang in Picnic verdubbelen
23 okt Pinstoring in alle winkels van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall
23 okt ING: ‘Pinomzet foodretail stijgt 3 procentpunt'
23 okt Visie op gezond en circulair voedselsysteem in 2050
23 okt Download nu het onderzoek naar voedselveiligheid
23 okt Dagversproductie, de Formule 1 in de foodindustrie
22 okt ING voorziet forse groei Europese markt voor vlees- en zuivelvervangers
22 okt Vleesconsumptie in Nederland stijgt
22 okt Hogere verkoopcijfers maar lagere omzet voor Unilever
22 okt Horecasluiting en thuiswerken drukken resultaat Sligro
22 okt Vijf redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren
22 okt Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
22 okt Handhygiënemonitoring met de meetinstrumenten van Hygiena
21 okt HEMA komt in handen van investeringsfonds en Jumbo familie van Eerd
21 okt Nestlé ziet omzet aantal producten met dubbele cijfers groeien
21 okt Tarieven vleeskeuringen niet inzichtelijk en gedeeltelijk te hoog
21 okt ING: 'Gedeeltelijke lockdown' raakt horeca hard, maar minder hard dan in maart
21 okt Vanaf nu ook efficiënt inspecteren? Zo doe je dat
21 okt Kaasboerderij Kaamps: Zekerheid over temperatuur stelt productieproces veilig
21 okt Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw doelgroep: de voedingsindustrie
20 okt Voedselbanken ontvangen minder voedseldonaties
20 okt Wetenschappers: pas richtlijnen rond mogelijk ongezonde babyflesjes aan
20 okt Carrefour lanceert gepersonaliseerde voedselscore
20 okt Mondelēz opent onderzoekscentrum voor cacao
20 okt Remote auditeren bij GFSI-erkende schema’s: wat zijn de opties?
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?