Biologische branche overhandigt 10-puntenplan aan minister Schouten

DEN HAAG - Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nam het jaarlijkse trendrapport van de biologische branche in ontvangst uit handen van Michaël Wilde, directeur Bionext. Dit jaar bevat het rapport niet alleen cijfers uit de branche, maar ook 10 adviespunten die er voor moeten zorgen dat Nederland mee gaat groeien in de EU ambitie van gemiddeld 25% biologisch landbouw areaal in 2030. Hierover bericht Bionext.

Uit het trendrapport blijkt dat het landelijk landbouwareaal (3,8%) en het biologisch marktaandeel in supermarkt (3,2%) nauwelijks zijn gegroeid, terwijl enkele provincies juist forse groei laten zien. Flevoland groeide het afgelopen jaar maar liefst naar 12,7% biologisch areaal, bijna 10% boven het landelijk gemiddelde. Een belangrijke reden voor de groei en het hoge aandeel is de infrastructuur in de provincie. Er zijn veel boeren, waardoor er ook veel kennis, een groot netwerk en machines beschikbaar zijn. Bovendien investeert Flevoland ook in de ontwikkeling van de biologische sector, zoals de proeven met strokenteelt en de teelt van robuuste aardappels.

Het 10-puntenplan beschrijft hoe biologisch landelijk evenwichtig kan groeien, zowel aan de vraag als de aanbod kant. De inzet van publiekscampagnes en geen BTW op biologische voeding moeten de consumentenvraag stimuleren. 

Bekijk het volledige trendrapport hier.

 

Bron: Bionext





Laatste nieuws