In cafés wordt juist in de laatste uurtjes veel omzet behaald

AMSTERDAM - De horeca vreest voor de coronamaatregel dat cafés en restaurants in de grote steden en omliggende gemeenten vanaf middernacht het licht moeten aandoen en een uur later moeten sluiten. In de nachtelijke uren wordt duidelijk meer omzet behaald dan vroeg op de dag, aldus directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland vandaag tegen NU.nl.

Beljaarts kan daar geen exact percentage aan hangen. "Maar het zijn wel de uren waarin meer verdiend wordt. In de ochtend moeten de cafés het hebben van koffie en thee. Daar wordt minder omzet mee behaald dan in die laatste uren."

Volgens de brancheorganisatie begint de jeugd pas rond een uur of elf, twaalf met uitgaan. "Als ze weten dat ze om middernacht al niet meer naar binnen kunnen, komen ze wellicht helemaal niet en blijven ze thuis drinken". "Sowieso loopt de omzet terug vanaf het moment dat de lichten aangaan en vanaf 1 uur wordt niets meer verdiend." Voor restaurants zal de maatregel minder impact hebben. Cafés mogen afhankelijk van de gemeente normaal gesproken tot drie of vier uur 's nachts openblijven.

KHN bracht gisteren al cijfers naar buiten over het percentage besmettingen in de horeca ten opzichte van thuis, in familie- en kenniskring en op het werk. De KHN-voorzitter benadrukt dat de sector de volksgezondheid zeer ter harte neemt. "Maar deze maatregel kan niet op steun rekenen."

Het kabinet geeft vanavond een persconferentie waarin nieuwe lokale maatregelen worden aangekondigd.





Laatste nieuws