Minder verspilling tijdens lockdown

11-09 12:23 | bron: FoodPro Network

WAGENINGEN - Een kwart van Nederlandse consumenten verspilde minder voedsel tijdens de covid-19 lockdown. Zo blijkt uit een steekproef onder 1.500 consumenten, die werd uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met het Voedingscentrum. Tussen 8 en 17 mei vulden consumenten een vragenlijst in over hun voedselverspillingsgedrag tijdens de lockdown-periode in vergelijking met de periode daarvoor.

‘Iets meer dan een kwart (26 procent) van de respondenten gaf aan minder voedsel te verspillen dan voor de lockdown’, zegt Gertrude Zeinstra, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. Het merendeel (ongeveer 70 procent) verspilde evenveel als voorheen en een kleine vijf procent gaf aan meer te verspillen. De onderzoekers vonden een aantal mogelijke verklaringen waarom een kwart van de respondenten minder voedsel verspilde.

Beter plannen en meer tijd

Zo gaf 40 procent van de deelnemers aan tijdens de lockdown minder vaak boodschappen te doen. ‘Daarnaast planden ze hun aankopen beter’, zegt Zeinstra. ‘Ruim een kwart maakte vaker boodschappenlijstjes en een derde van de mensen deed minder vaak impulsaankopen. Verder sloeg men langer houdbare producten in zoals blikgroenten, pasta en afbakbroodjes.’

'Het is voor ons interessant dit onderzoek te herhalen als alles weer “normaal”  is: zijn deze covid-19-gedragsveranderingen blijvend?

Door het sluiten van de cafés, restaurants en bedrijfskantines aten mensen vaker thuis. Ruim 28 procent gaf aan vaker te koken en 27 procent probeerde vaker nieuwe recepten uit. Bovendien besteedde 21 procent meer tijd aan het koken van de maaltijd. Zeinstra: ‘Als mensen vaker thuis eten, meer tijd besteden aan koken en nieuwe recepten proberen, dan kunnen ze makkelijker restjes of kliekjes opmaken, wat mogelijk de lagere verspilling verklaart.’

Ook was 20 procent  zich meer bewust van wat ze op voorraad hadden, mogelijk omdat ze tijdens de lockdown hun voorraadkast en koelkast beter georganiseerd hadden.Verder bleek dat onverwachte gebeurtenissen, een belangrijke oorzaak voor verspilling, tijdens de lockdown minder optraden bij een derde van de respondenten. Zeinstra: ‘Denk aan een last-minute plan om toch uit eten te gaan of een vriend die onverwachts langskomt, waardoor je besluit eten te bestellen omdat je restje nog maar voor één persoon is.’

Houdbaar

Zeinstra is deels verrast door de uitkomst. ‘We hadden van tevoren bedacht dat het twee kanten op kon gaan. Aan de ene kant raakten supermarkten leeg en verwachtten we dat mensen extra bewust met voedsel om zouden gaan. Aan de andere kant werd er veel gehamsterd met het risico dat mensen meer zouden inkopen dan ze op zouden kunnen. Het is nog niet met zekerheid te zeggen waar dit op de lange termijn naartoe gaat. Krijgen mensen bijvoorbeeld die lang houdbare producten die ze hebben gehamsterd wel op? Of verdwijnen die alsnog ín de prullenbak?’

Met deze inzichten kunnen wetenschappers interventies ontwikkelen om gedragsverandering bij consumenten teweeg te brengen. ‘We zien bijvoorbeeld dat het maken van boodschappenlijstjes verspilling vermindert en dat als mensen meer tijd besteden aan het koken van de maaltijd en flexibeler zijn met de recepten, ze ook beter in staat zijn hun restjes op te maken. Het is voor ons interessant dit onderzoek te herhalen als alles weer “normaal” is: zijn deze covid-19-gedragsveranderingen blijvend?’

 

Bron: WUR





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 sep Boodschappen bezorgen is voor Albert Heijn nog geen goudmijn
23 sep Storing bij AH: online boodschappen doen niet mogelijk
23 sep Ahold Delhaize zet in op halvering van de voedselverspilling in 2030
23 sep 5 trends voor de voeding van morgen volgens jongeren
23 sep 12 Tips tegen voedselfraude (update)
22 sep Vivera opent vernieuwde fabriek
22 sep Onderzoek laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool
22 sep Food Fellows komt met sauzen van geredde groenten
22 sep 'Bijna alle aanbiedingen in Nederlandse supermarkten zijn ongezond'
22 sep Direct efficiënt inspecteren. Kosteloos en zonder moeite!
22 sep Verkade: 'Datakwaliteit managen vereist een goede interne flow'
21 sep 18 procent consumenten eet gezonder door coronacrisis
21 sep Recall Albert Heijn worst
21 sep Nestlé's plantaardige 'bacon cheeseburger' verkrijgbaar in de VS
21 sep Nestlé test blockchaintechnologie in Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika
21 sep Heineken: 'Zonder goede data kunnen klanten onze producten niet verkopen.'
21 sep Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
18 sep Hoe maken we duurzame én voedzame voedingsmiddelen?
18 sep In cafés wordt juist in de laatste uurtjes veel omzet behaald
18 sep Werknemers werken meer uren sinds coronacrisis
18 sep 'Lokaal voedsel kan binnen 5 jaar naar marktaandeel van 25%'
18 sep Listeria: voorkomen beter dan genezen
18 sep Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
17 sep Alle Nespresso cups tegen 2022 CO2-neutraal
17 sep FrieslandCampina gaat duurzamer geproduceerde melk aan andere zuivelbedrijven leveren
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?