Duits onderzoek: coronavirus kon zich over afstand van 8 meter bij vleesverwerker verspreiden door slechte ventilatie

RHEDA-WIEDENBRUCK - Een medewerker van het Duitse vleesconcern Tönnies in Rheda-Wiedenbrück heeft het coronavirus over een afstand van zeker 8 meter overgedragen. Dat was mogelijk door de bijzondere omstandigheden in het slachthuis, zo concluderen onderzoekers van het Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek, de Universitaire Kliniek Hamburg-Eppendorf en het Leibniz Instituut voor Experimentele Virologie.

De onderzoekers stellen vast dat de omstandigheden in de slachterij van Tönnies een cruciale rol speelden bij de uitbraak. De woonsituatie van de fabrieksarbeiders heeft volgens de onderzoekers geen rol van betekenis gespeeld. De uitbraak kwam in juni aan het licht maar het virus werd al in mei verspreid door een medewerker.

Het virus werd overgedragen in ruimtes waar de lucht werd gecirculeerd en gekoeld tot 10 graden Celsius. Bovendien was er weinig toevoer van verse lucht en werd er zwaar lichamelijk werk gedaan. Onder deze omstandigheden is een afstand van 1,5 tot 3 meter niet voldoende, aldus de wetenschappers.

 

Bron: Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek





Laatste nieuws