NVWA verbiedt halal slacht door gebrekkige coronaregels

UTRECHT - Twee slachterijen hebben in de aanloop naar het offerfeest een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk eisen dat de NVWA ze alsnog toestemming geeft om in het kader van het offerfeest te slachten. Volgens de NVWA schieten de bedrijven tekort in hun plan van aanpak om de coronaregels te kunnen naleven.

Het kort geding dient vandaag bij de rechtbank in Den Haag en is aangespannen door slachterij Henk Worst uit Nijkerk en het islamitisch slachthuis Ipekci in Harderwijk. De woordvoerster van de NVWA zegt dat die niet als slachthuis mogen dienen bij het komende offerfeest van aanstaande vrijdag.

Slachthuizen moeten tijdens het offerfeest extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en vooraf een plan van aanpak indienen bij de NVWA. Bij acht slachterijen zijn de plannen volgens de NVWA-woordvoerster afgewezen omdat ze niet of te laat zijn ingediend of gebreken vertoonden. Volgens de woordvoerster kunnen ze wel een aanvraag doen om in die periode regulier te slachten.





Laatste nieuws