Chileense fruit export naar Nederland neemt toe

SANTIAGO - In de eerste helft van 2020 daalde de export van Chileense fruit met 15% in waarde en 7% in volume. De Nederlandse import van Chileense fruit is ondanks deze negatieve trend toegenomen met 3%. Van de ruim  $3,25 miljard USD aan Chileens fruit werd er in de eerste 6 maanden van dit jaar voor $ 258 miljoen USD naar Nederland geëxporteerd. Hierover bericht Agroberichten Buitenland.

Nederland verstevigde zijn plek als derde afzetmarkt achter China en de VS. De top 3 fruitsoorten waren de tafeldruif ($940 miljoen USD), kers ($918 miljoen USD) en bosbes ($423 miljoen USD). Minister van landbouw Walker wijt de tegenvallende exportresultaten aan de droogte en logistieke obstakels. De pandemie veroorzaakte vertragingen in de leverketens wat leidde tot waardeverlies bij het verse fruit. Door de aanhoudende droogte viel hiernaast de productie van de Chileense fruitteelt tegen.

Wat betreft de voorzichten voor de rest van 2020 is de sector afhankelijk van hoe de pandemie zich verder ontwikkelt, aldus de voorzitter van de associatie voor fruitexporteurs ASOEX. Om de goede banden met China als belangrijkste handelspartner te versterken onderstekende de ASOEX en de Chinese Kamer van Koophandel afgelopen week een memorandum of understanding. Chili was in 2019 met $2 miljard USD de belangrijkste fruitimporteur in China.

 

Bekijk meer informatie op de website van Agroberichten Buitenland.

 

Foto: biologische bessen





Laatste nieuws