België: opkomst van alternatieve dierlijke productie

ANTWERPEN - Wijnbouw is in België inmiddels redelijk ingeburgerd, maar minder bekend zijn de teelten van andere alternatieve gewassen zoals spelt, quinoa en kikkererwten. Ook bij dierlijke producten wordt er geëxperimenteerd met nieuwe producten (insecten) en productiemethoden (kweekvlees). Soms gebeuren deze ontwikkelingen onder invloed van klimaatverandering of technologische innovaties, maar vaak ook door veranderende consumentenvoorkeuren en een actieve zoektocht naar manieren om minder afhankelijk te worden van goedkoop ingevoerd plantaardig eiwit, aldus Agroberichten Buitenland.

Kweekvlees

Ook België kent zijn eerste experiment met kweekvlees. De Vlaamse start-up Peace of Meat werkt samen met het Stamcelinstituut van de KU Leuven aan de ontwikkeling van foie gras uit kweekvlees. Het doel is om in 3 jaar tijd eendenlevercellen te kweken en daarna de cellen te vermenigvuldigen.

Vervolgens moeten de cellen vetgemest worden, waarvoor het onderzoeksteam steun zal krijgen van smaakstoffenproducent Solina en patéspecialist Nauta. De Vlaamse overheid ondersteunt het project financieel, omdat het om een innovatief segment van de Vlaamse voedselindustrie gaat.

Lees meer op de website van Rijksoverheid.

 

Bron: Agroberichten Buitenland





Laatste nieuws