Schouten kijkt naar wettelijke grondslag om bandsnelheid in slachterij te kunnen verlagen

DEN HAAG - Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekijkt op welke wettelijke grondslag invulling gegeven kan worden aan de aangenomen motie van de Tweede Kamer om slachterijen te kunnen verplichten de slachtsnelheid per direct te verlagen. Schouten zegt de zorgen van de Tweede Kamer te delen over de huidige hoge slachtsnelheden in slachterijen.

De minister meent dat de druk op het slachtproces, ingegeven door economische overwegingen, te groot is geworden om belangen van dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar ook van toereikend toezicht, op een adequate manier te borgen. Daarom onderzoekt zij wat de kwetsbaarheden zijn in het huidige systeem en welke maatregelen nodig zijn voor een betere borging van dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Het nader invullen van de open norm voor de beoordeling van de maximale bandsnelheid heeft zij daarbij zelf ook eerder als voorbeeld genoemd, waarop zij op korte termijn vorderingen wil maken. Op dit moment onderzoekt de minister op welk specifiek terrein de hoge slachtsnelheid voor problemen zorgt.

Aan de hand de uitkomsten hiervan worden de juridische opties in kaart gebracht om de slachtsnelheid te kunnen verlagen. Na de zomer zal de minister de Tweede Kamer daar verder over informeren.

 

Bron: ministerie van LNV





Laatste nieuws