Lockdown zorgt voor recordkrimp banen, met name bij jongeren

DEN HAAG - De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat in april het aantal mensen zonder werk is toegenomen met 160.000. Dat is de grootste sprong sinds de telling begon, aldus het CBS woensdag. Maar liefst 100.000 van de mensen die hun werk verloren, zijn jongeren.

Eind vorige maand registreerde het UWV 292.000 lopende WW-uitkeringen. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen op het totaal lag op bijna 74.000 voor de hele maand. Gewoonlijk komen er per week gemiddeld 9.400 nieuwe uitkeringen van dit type bij. Nu lag dit aantal op 14.700 per week.

In alle sectoren nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen toe. De grootste toenames waren te zien in de horeca, detailhandel, schoonmaakbranche, cultuur, catering en bij uitzendbedrijven. Bij alle leeftijdsgroepen is een toename te zien, hoewel deze het grootst was bij 15- tot 25-jarigen.

Het CBS publiceert normaal alleen 1 keer per drie maanden de ontwikkeling van de werkloosheid, maar koos er vanwege de ingrijpende coronamaatregelen nu toch voor om een maandontwikkeling te publiceren. "De cijfers zijn, anders dan gebruikelijk, voorlopig en kunnen de komende maanden nog worden bijgesteld", aldus het CBS.





Laatste nieuws