Hygiënisch en sterk: Ucrete van Master Builders Solutions een vloersysteem voor de voedingsindustrie

17-09 06:01 | bron: FoodPro Network

OOSTERHOUT - Welke eisen stellen we aan de voeding die we eten, of meer bepaald, aan vlees? Hoewel er tal van antwoorden bestaan, is er één aspect waar iedereen het over eens zal zijn: we mogen absoluut niet inboeten op de netheid en hygiëne tijdens de verschillende fasen van de voedselverwerking. Zeker in die sector gelden er uiterst strenge normen. Een goed gekozen vloer kan dan ook een cruciale bijdrage leveren aan de maximale hygiëne bij de verwerking van voedingsmiddelen, en in het bijzonder van vlees.

In 2014 verdubbelde de Belgische vleesgroothandel Walravens zijn productieruimte door een nieuw gebouw toe te voegen aan zijn productievestiging. Voor de nieuwe vleesverwerkingsruimtes was Walravens op zoek naar een industrievloer, die moest beantwoorden aan de strengste eisen voor hygiëne, mechanische, thermische en chemische weerstand en duurzaamheid. Daarom koos jet vleesverwekrende bedrijf Walravens uit Jette (België) voor het hoogwaardige vloersysteem Ucrete DP 10 van Master Builders Solutions die werd geplaatst op een oppervlakte van 2.200 vierkante meter.

Een zwaar belastbaar vloersysteem voor een maximale hygiëne

De hoge eisen die worden gesteld aan hygiëne bepalen en beperken de keuze van vloersystemen voor vleesverwerkende installaties - net als de hoge mate waarin een vloer weerstand moet bieden aan schokken. Herhaaldelijke herstellingen zijn uiteraard geen optie: ze jagen bedrijven onnodig op kosten en verstoren de continuïteit. Wat is dan de ideale oplossing? Een stevige vloer die gemakkelijk kan worden gereinigd en die stof en vuil geen kans laat om in verborgen hoeken te kruipen. Anders gezegd: Ucrete, het hoogwaardige vloersysteem voor de meest veeleisende normen van de voedingsindustrie - en ook voor die van de farmaceutische en chemische industrie, de zware industrie en de elektronica-industrie, om maar een paar andere voorbeelden te noemen.

Even slijtvast als onverwoestbaar

Ucrete-vloersystemen bestaan uit beton, verfijnd met polyurethaan, die de eigenschappen van beide materialen optimaal combineren. De vloeren zijn vrijwel onverwoestbaar – een medewerker van Master Builders Solutions nam de proef op de som en ondernam tevergeefs tal van verschillende pogingen – en zijn ook nog eens volledig hygiënisch. Dikwijls vullen deze twee eigenschappen elkaar aan, aangezien het herhaaldelijk schoonmaken met bijvoorbeeld heet water, stoom of agressieve schoonmaakmiddelen een van de voornaamste schadelijke effecten veroorzaakt in voedselproducerende installaties. Ucrete-vloeren bieden weerstand tegen temperaturen tot 130°C en -40°C, zoals in koelruimtes. Ze behouden ook hun weerstand bij thermische schokken, d.w.z. wanneer ze heel plots worden blootgesteld aan zeer hoge of zeer lage temperaturen.

Uiterst zuurbestendig

Hoewel schoonmaakbeurten hier in grote mate toe bijdragen, zijn de chemische effecten op de vloer in geen geval beperkt tot die handeling. Met name in de voedingsindustrie komen vloeren hoogstwaarschijnlijk in aanraking met vetten, zuren of basen, die dikwijls bijtend kunnen zijn wanneer ze in grote hoeveelheden worden gebruikt: azijnzuur, melkzuur, oliezuur en citroenzuur zijn ingrediënten die veelvuldig worden gebruikt in de voedingsindustrie en bijtende soda wordt dikwijls gebruikt tijdens schoonmaakbeurten: ze kunnen allemaal, soms wel in een fractie van een seconde, schade toebrengen aan andere soorten vloerbedekkingen. Ucrete, daarentegen, ondervindt helemaal geen last.

Naadloos en onderhoudsvriendelijk

Uiteraard is Ucrete schokbestendig en doorgaans uiterst bestand tegen mechanische belasting. Ucrete is ook krasvrij en, indien nodig, slipvast, in overeenstemming met de EN- en DIN-normen. Ucrete heeft zijn duurzaamheid deels te danken aan de naadloze plaatsing. Dikwijls zijn de eerste plaatsen in een vloer die moeten worden hersteld - de voegen - niet alleen de zwakke punten van vrijwel alle vloertypes, het zijn ook de plaatsen waar stof en vuil zich het gemakkelijkst kunnen ophopen en die bijzonder moeilijk hygiënisch schoon te houden zijn. Hoe minder voegen een vloer heeft, hoe gemakkelijker het is om de vloer goed te reinigen en hoe minder risico op vroegtijdige aantasting.

Snelle plaatsing

Dit alles maakt van Ucrete de perfecte vloersystemen voor de voedingsindustrie: hij is hygiënisch, uiterst stevig, duurzaam en, niet het minst, tast het voedsel niet aan tijdens de plaatsing - allebei belangrijke eigenschappen voor gebruik in de voedingsindustrie. En nu we het toch over de plaatsing hebben: hoe sneller de vloer kan worden geplaatst in de bouwfase, hoe sneller de werkzaamheden kunnen worden hervat. Tijdens de renovatie is snelheid nog meer van belang: wanneer een vloer moet worden vervangen, betekent dit immers dikwijls dat de werkzaamheden moeten worden stilgelegd. En hoe kort zo’n stilstand ook is, ze is nooit kort genoeg. Ook hier blinkt Ucrete uit: veel van de vloerbedekkingssystemen kunnen worden geplaatst tijdens de normale onderbrekingen in de productie - zoals ‘s nachts of tijdens het weekend. Een voorbeeld: Ucrete UD 200 is klaar voor gebruik na slechts vijf uur bij een temperatuur van 10°C - een relatief lage temperatuur die doorgaans de uitharding van bouwmaterialen aanzienlijk vertraagt.

Een duurzaam vloersysteem

Ucrete-vloeren kunnen tientallen jaren meegaan en blijven even doelmatig als op de eerste dag. Elke vervanging die niet moet worden uitgevoerd draagt uiteraard ook bij aan het milieu - geen onnodige uitputting van hulpbronnen, geen onnodig energieverbruik. Bovendien toont het Eurofins Indoor Air Comfort Gold-certificaat aan dat Ucrete beantwoordt aan alle Europese emissienormen voor vloeren in afgesloten ruimten. Ucrete draagt ook zijn steentje bij aan de LEED-score van de U.S. Green Building Council – de productinformatieverklaringen waarin wordt toegelicht welke punten worden beoordeeld, zijn beschikbaar voor alle Ucrete-systemen.

Toonaangevende bedrijven in de Europese voedings- en drankenindustrie wijzen op de duurzaamheid van Ucrete. Dit speelde voor vleesverwerker Walravens, naast de prestatie-eigenschappen, ook een rol bij de keuze van het te plaatsen vloersysteem.

 

Bron: Master Builders Solutions - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 sep Boodschappen bezorgen is voor Albert Heijn nog geen goudmijn
23 sep Storing bij AH: online boodschappen doen niet mogelijk
23 sep Ahold Delhaize zet in op halvering van de voedselverspilling in 2030
23 sep 5 trends voor de voeding van morgen volgens jongeren
23 sep 12 Tips tegen voedselfraude (update)
22 sep Vivera opent vernieuwde fabriek
22 sep Onderzoek laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool
22 sep Food Fellows komt met sauzen van geredde groenten
22 sep 'Bijna alle aanbiedingen in Nederlandse supermarkten zijn ongezond'
22 sep Direct efficiënt inspecteren. Kosteloos en zonder moeite!
22 sep Verkade: 'Datakwaliteit managen vereist een goede interne flow'
21 sep 18 procent consumenten eet gezonder door coronacrisis
21 sep Recall Albert Heijn worst
21 sep Nestlé's plantaardige 'bacon cheeseburger' verkrijgbaar in de VS
21 sep Nestlé test blockchaintechnologie in Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika
21 sep Heineken: 'Zonder goede data kunnen klanten onze producten niet verkopen.'
21 sep Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
18 sep Hoe maken we duurzame én voedzame voedingsmiddelen?
18 sep In cafés wordt juist in de laatste uurtjes veel omzet behaald
18 sep Werknemers werken meer uren sinds coronacrisis
18 sep 'Lokaal voedsel kan binnen 5 jaar naar marktaandeel van 25%'
18 sep Listeria: voorkomen beter dan genezen
18 sep Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
17 sep Alle Nespresso cups tegen 2022 CO2-neutraal
17 sep FrieslandCampina gaat duurzamer geproduceerde melk aan andere zuivelbedrijven leveren
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?