'HEMA vreest coronafaillissement en houdt helft van huur in'

AMSTERDAM - HEMA vreest dat het een langdurige coronacrisis niet zal overleven. HEMA zag zijn omzet in Nederland al met een derde krimpen, terwijl circa 200 buitenlandse vestigingen zelfs moesten worden gesloten. HEMA neemt daarom maatregelen zoals het deels inhouden van de huur, zo bericht het FD woensdag op basis van interne communicatie.

Afgelopen week stuurde HEMA-topman Tjeerd Jegen een brief aan verhuurders, die in het bezit is van de zakenkrant. Jegen schrijft hierin dat de voortzetting van de onderneming "binnen afzienbare tijd" in het geding zou komen als de huidige omzetdaling doorzet.

De HEMA-topman deelt verhuurders daarbij mee dat HEMA voor april en mei slechts de helft van de huur overmaakt. In totaal is HEMA maandelijks circa 13 miljoen euro aan huur kwijt.

HEMA doet ook een beroep op zijn personeel. De geplande periodieke loonsverhoging wordt in overleg met de vakbonden uitgesteld en werknemers krijgen geen vaste reiskostenvergoeding meer. Medewerkers moeten vanaf nu hun gemaakte reizen declareren en krijgen alleen die reiskosten terug.

HEMA zal volgens het FD ook gebruikmaken van overheidsregelingen die bedrijven tot 90% tegemoetkomen in hun loonkosten. 





Laatste nieuws