Horeca gesloten tot en met 28 april: KHN schat omzetderving horeca op 5 miljard

DEN HAAG - Scholen, kinderopvangcentra en horecagelegenheden blijven tot en met 28 april gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Daarnaast moeten mensen tot die tijd zoveel mogelijk thuiswerken, minimaal 1,5 meter afstand houden en niet met meer dan twee anderen samenkomen in de openbare ruimte. Dat heeft het kabinet dinsdag na het crisisoverleg bekendgemaakt.

De scholen zullen in de praktijk nog langer dicht blijven, omdat de meivakantie op 25 april begint. Premier Mark Rutte gaf alvast advies voor het paasweekend van 11 april: "Blijf zoveel mogelijk binnen." De premier raadt ook af om plannen voor de meivakantie te maken.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelt dat de ondernemers het niet zullen volhouden. De brancheorganisatie schat de totale omzetderving voor de horeca op 5 miljard euro.

Koninklijke Horeca Nederland hoopt dat vastgoedeigenaren die panden aan horecaondernemers verhuren solidair zijn met deze ondernemers. Directeur Beljaarts denkt aan bijvoorbeeld het opschorten van huurbetalingen. “Maar kijk ook of je kan kwijtschelden of huurkorting kunt geven tot de periode dat omzetten weer op het oude niveau terechtkomen.”

Als voorbeeld noemt Beljaarts bierbrouwer Heineken. “Zij hebben eerder al ondernemers die van hen huren vijftig procent korting gegeven en uitstel van betaling van de rest. Dat zijn hele structurele oplossingen die echt helpen en mooie signalen.”





Laatste nieuws