NVWA schaalt werkzaamheden af vanwege coronacrisis

UTRECHT - De NVWA  heeft scenario’s voorbereid voor het afschalen van werkzaamheden ten gevolge van verminderde beschikbaarheid van personeel in verband met het coronavirus. Aan deze scenario’s wordt momenteel uitvoering gegeven alsmede voor de situatie van slachthuizen.

Zo wordt op de slachthuizen de inzet van de toezichthouder met name gericht op de keuringswerkzaamheden en vindt er minder tactisch toezichtswerk plaats. Hierover schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

De verplichte monstername in het kader van het Nationaal Plan Residuen zal vanaf maandag 30 maart worden gehalveerd bij slachthuizen. Op het primaire bedrijf en bij import is hiermee begin vorige week gestopt.

Ook de monstername Verordening microbiologische criteria wordt voorlopig gestaakt. Er worden geen fysieke bezoeken meer uitgevoerd voor jaarlijkse verleningen van scrapie status. Dit wordt beperkt tot een administratieve controle. Nieuwe aanvragen worden voorlopig ook niet in behandeling genomen. De exportcertificering voor fok- en gebruiksdieren van bepaalde diersoorten is ook stopgezet.

Het ziekteverzuim bij de NVWA onder medewerkers die hun werk op slachthuizen doen bedraagt volgens het laatst bekende voortschrijdend jaargemiddelde bijna 7%. De afgelopen weken neemt dit percentage echter fors toe (15,8%). Voor de organisatie Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector bedraagt het actuele verzuimpercentage 19,5%.

 

Bron: ministerie LNV





Laatste nieuws