Opnieuw cijfers over recordomzet supermarkten: "Hamsteren is niet nodig"

UTRECHT - Het hamsteren in Nederlandse supermarkten hield ook vorige week nog aan. Dat blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Nielsen. Volgens het onderzoeksbureau lag de omzet in week 12 (16 tot en met 22 maart) 22% hoger in vergelijking met dezelfde week vorig jaar.

De omzetgroei is iets minder groot in vergelijking met week 11. In die week lag de omzet volgens Nielsen 31% hoger dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde maandag dat de omzet in die week zelfs 35% hoger lag. Hiermee draaiden de supermarkten in ons land een betere week dan de week voor Kerst, traditioneel gezien de drukste week in supermarkten.

Hoewel het hamstergedrag tot lege schappen leidde, waren de problemen hier minder groot dan in het buitenland, zo schrijft Johan Vrancken van Nielsen. "Als we kijken naar de ontwikkeling in andere landen, dan lijkt onze bevolking rationeler dan in andere markten."

Net als supermarktketens en brancheorganisatie CBL benadrukt Vrancken dat hamsteren niet nodig is omdat er voldoende producten zijn. "De Nederlandse retailers zijn volledig voorbereid om ons te voorzien van voedsel en andere benodigdheden, dus het is belangrijk dat de Nederlandse consument zoveel mogelijk probeert vast te houden aan zijn of haar normale aankooppatroon."

 

Foto: FoodPro Network





Laatste nieuws