Allergenenrecalls nemen weer toe

SCHERPENZEEL - Het aantal allergenenrecalls in Nederland is gestegen in 2019 ten opzichte van 2018. Niet alleen het absolute aantal is gestegen, maar in vergelijking met andere oorzaken is ook het aandeel allergenenrecalls gestegen. Meer dan de helft van de door de NVWA gemelde productwaarschuwingen is gerelateerd aan allergenen, aldus Allergenen Consultancy.

Nederland

In 2018 waren in totaal 103 waarschuwingen over voedingsmiddelen op de NVWA-website geplaatst. In 2019 is dit gestegen naar 117 meldingen, waarvan 63 betrekking hadden op allergenen.

Vorig jaar waren allergenen al de belangrijkste oorzaak (40%) van recalls, maar in 2019 is dit percentage gestegen naar 54% van het totaal aantal meldingen over voedsel. De tweede oorzaak is voedselinfectie (29%), met name door Listeria. De overige recalls worden veroorzaakt door productvreemde delen (14%), chemische contaminatie (3%) en andere oorzaken (1%).

Soorten allergenen

Vrijwel alle 14 wettelijke allergenen zijn betrokken geweest bij één of meerdere recalls. Alleen voor lupine en weekdieren zijn geen producten uit de schappen gehaald. De meeste terugroepacties zijn uitgevoerd vanwege de aanwezigheid van ongedeclareerde (sporen van) melk, mosterd en gluten/tarwe; respectievelijk 19, 14 en 9 keer. Bij een etiket- of productverwisseling is vaak sprake van meerdere allergenen die niet vermeld staan op het etiket, waardoor meerdere groepen allergische consumenten risico lopen.

Het aantal producten met mosterdbesmettingen is opvallend hoog: in december zijn 9 terugroepacties geteld van verschillende producten zoals brood, koekjes en vleesvervangers. Deze zijn veroorzaakt door één grondstof besmet met mosterd. Een besmetting eerder in de keten heeft dus grote gevolgen voor diverse producten en bedrijven.

Meer informatie over onder andere de oorzaken vindt u op de website van Allergenen Consultancy.





Laatste nieuws