Kansen voor food startups in 2020

HEERENVEEN - De komende vier jaar gaat de Nederlandse overheid 65 miljoen euro extra in het Nederlandse startup- en scale-up beleid investeren. Het merendeel van dit geld komt in de Randstad terecht. De Leeuwarder courant berichtte op 12 december jl. dat er slechts 14 startups bij zouden komen in Noord-Nederland versus 300 in het westen van het land. In totaal zou de Nederlandse economie zo’n 4.311 startups, scale-ups en grownups tellen. Het merendeel van de 108.000 banen die dit oplevert blijkt te worden gegenereerd in Amsterdam.

Deze cijfers lijken zeer mager. Ze blijken onder andere te zijn gebaseerd op een wel erg nauw geformuleerde definitie van ‘startup’ van de Kamer van Koophandel: ‘Een startup is een bedrijf dat een vernieuwend idee heeft en een schaalbaar en herhaalbaar product of dienst maakt met behulp van nieuwe technologie.’ Deze definitie verklaart waarom er maar zo weinig startups zijn, terwijl honderden nieuwe bedrijven zich bij de KVK hebben ingeschreven afgelopen jaar. Ze doet bovendien geen recht aan al die bedrijven die wel een nieuw idee hebben dat ‘herhaalbaar en schaalbaar’ is, maar bijvoorbeeld gebruik maken van bestaande technologie. 

En dat soort bedrijven hebben we veel gezien het afgelopen jaar. Inderdaad, met name in Amsterdam dat een broedplaats voor food startups blijkt te zijn. Zo maakten we bijvoorbeeld kennis met de ondernemers van Sunt bananenbrood, van No sugar daddies chocopasta, van Rosie & Riffy vegan cheese. Geweldige bedrijven die zijn ontstaan uit de passie van de ondernemers voor een idee waar ze – soms letterlijk – hun hele hebben en houwen in hebben zitten. Stuk voor stuk willen ze bijdragen aan een betere wereld, door ieder op hun eigen manier in te spelen op trends als gezondheid en duurzaamheid. En dat wij daar als TEN the export network een steentje aan mochten bijdragen is geweldig.

Tegen alle food startups in heel Nederland zeggen we: maak gebruik van de ondersteuning die aanwezig is en probeer niet alles zelf uit te zoeken. Sommige provincies hebben budgetten beschikbaar voor internationalisering, iedereen kan een beroep doen op de RVO. Iedere starter kunnen we het SIB (Starters International Business) traject aanbevelen dat je ondersteunt bij de voorbereidingen op internationalisering en het maken van een praktisch exportplan voor jouw business. En als je nog twijfelt, trek dan aan de jas van een collega startupper die dit traject al heeft gedaan en laat je adviseren. Wij willen alle (SIB) opdrachtgevers heel hartelijk bedanken voor de mooie trajecten die we samen mochten uitvoeren in 2019 en hen een heel gelukkig en succesvol 2020 toewensen!

Over TEN the export network

TEN the export network biedt advies en support aan food & beverage bedrijven die over grenzen durven te kijken. Zij coördineert exportactiviteiten, stimuleert business development projecten en zet nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseert TEN bestaande exportactiviteiten en zijn de adviseurs werkzaam voor het SIB (Starters International Business) programma van de RVO voor MKB-bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op voor een afspraak: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.





Laatste nieuws