Puratos test tarweteelt in containers

GROOT-BIJGAARDEN - De Belgische leverancier van bakkerijgrondstoffen Puratos heeft 6,5 miljoen euro opgehaald voor een bijzonder project. Puratos gaat in 4 containers tarwe telen en er vervolgens brood van maken. Het doel is zo zuinig mogelijk brood te produceren met een minimale hoeveelheid water en meststoffen. Daarnaast wordt er onderzocht of het mogelijk is om met bacteriën er voor te zorgen dat de gewassen meer stikstof opnemen, aldus De Tijd.

De eerste tarweteelt afgelopen zomer op kleine schaal leverde al een oogst op. Het onderzoek krijgt nu een vervolg in de nieuwe containers. Het plan is om slimme sensoren te gaan gebruiken die precies registreren wanneer de gewassen water en meststoffen nodig hebben en algoritmes die dat proactief kunnen voorspellen. Puratos wil bovendien onderzoeken of de containers andere gewassen kunnen telen zoals gewassen die olie en eiwit kunnen leveren.

Van de 6,5 miljoen euro die Puratos voor de testen ontving, komt 4,5 miljoen van de Vlaamse overheid. De rest is bijgedragen door de Universiteit Gent, de Universiteit Antwerpen en de Belgische bedrijven Magics Instruments en Urban Crop Solutions.

 

Bron: Puratos





Laatste nieuws