Avebe wil productie van eiwit uit aardappelen snel uitbreiden

VEENDAM - “We verwerken als Avebe jaarlijks meer dan 2 miljoen ton aardappelen die 1,5% eiwit bevatten. Dat is totaal ruim 30 miljoen kilo eiwit die we uit de aardappelen kunnen halen. We zitten daar nog lang niet aan. We kunnen nog jaren vooruit. De vraag naar plantaardig eiwit groeit flink. Daarom willen we zo snel mogelijk verder uitbreiden in productiecapaciteit." Aan het woord is topman Bert Jansen van zetmeelcoöperatie Avebe tegen Boerderij Vandaag.

Janssen: "Het afgelopen boekjaar hebben we al geïnvesteerd in het vergroten van de capaciteit van de tweede productielijn voor Solanic, de merknaam voor het eiwit dat we uit de aardappel halen.”  Jansen stelt vast dat de vraag naar plantaardige grondstoffen voor voedingsmiddelen ook in zijn algemeenheid groeit. "Dat merken we bijvoorbeeld in de afzet van Etenia. Dat product maken we van aardappelzetmeel en het vervangt dierlijk vet in voedingsmiddelen. We produceren al meer dan 10 jaar Etenia, maar nu groeit de afzet enorm. Het product kende een lange aanlooptijd."

Avebe deed het afgelopen boekjaar veel investeringen om dit mogelijk te maken. Lees het hele interview op Boerderij Vandaag.

 

Zie ook: Avebe ziet kansen voor aardappeleiwit in vleesververvangers





Laatste nieuws