Nieuwe techniek op basis van DNA leidt sneller tot bron van voedselvergiftiging

12-11 08:27 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - Door een nieuwe onderzoeksmethode heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achterhaald welke 20 patiënten ziek zijn geworden door de listeriabacterie gevonden in de vleesproducten van Offerman. De nieuwe techniek maakt het mogelijk het exacte DNA van de listeriabacterie vast te stellen.

Door deze data op te slaan en vondsten te vergelijken is het mogelijk om vaker de bron van een besmetting op te sporen, aldus RTL Nieuws. De nieuwe techniek wordt inmiddels gebruikt voor listeria- en salmonellabesmettingen, maar kan voor veel meer bacteriën worden ingezet.

Eind juli kwamen er bij de NVWA voor het eerst meldingen binnen dat er mogelijk een probleem was met listeria bij het vleesverwerkingsbedrijf Offerman. Via de nieuwe onderzoeksmethode wisten het RIVM en Wageningen Food Safety Research humane besmetting met de bacterie te koppelen aan monsters die bij Offerman waren genomen.

 

Bron: ANP

 





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
14 jul Muller (Ahold Delhaize) waarschuwt voor schadelijke algoritmes
14 jul Ministerie ondersteunt leerbanen in voedingssector
14 jul Omzet Jumbo passeert de kaap van 5 miljard
14 jul PepsiCo noteert lagere omzet in tweede kwartaal
14 jul Nestlé wil uiterlijk in 2025 haar verpakkingen voor 100% recyclen of hergebruiken
14 jul Onbezorgd de audit in: voldoe aan opleidingseisen
14 jul What Effect Will the US Reduction in Biotechnology Regulations Have on Food Exports?
13 jul CBL wil met boerenorganisaties een Voedselcollectief oprichten
13 jul Download nu het onderzoek naar voedselveiligheid
13 jul La Place sluit kwart van vestigingen: honderden banen in het geding
13 jul Albert Heijn werkt tekorten weg na boerenprotest
13 jul Aantal faillissementen in eerste half jaar 2020 gelijk gebleven
13 jul Plant & Productie Management, een vak apart
13 jul Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw doelgroep: de voedingsindustrie
13 jul LI-5600, een etiket boven én onderaan! (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?