Nieuwe techniek op basis van DNA leidt sneller tot bron van voedselvergiftiging

12-11 08:27 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - Door een nieuwe onderzoeksmethode heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achterhaald welke 20 patiënten ziek zijn geworden door de listeriabacterie gevonden in de vleesproducten van Offerman. De nieuwe techniek maakt het mogelijk het exacte DNA van de listeriabacterie vast te stellen.

Door deze data op te slaan en vondsten te vergelijken is het mogelijk om vaker de bron van een besmetting op te sporen, aldus RTL Nieuws. De nieuwe techniek wordt inmiddels gebruikt voor listeria- en salmonellabesmettingen, maar kan voor veel meer bacteriën worden ingezet.

Eind juli kwamen er bij de NVWA voor het eerst meldingen binnen dat er mogelijk een probleem was met listeria bij het vleesverwerkingsbedrijf Offerman. Via de nieuwe onderzoeksmethode wisten het RIVM en Wageningen Food Safety Research humane besmetting met de bacterie te koppelen aan monsters die bij Offerman waren genomen.

 

Bron: ANP

 





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
06 dec Marks & Spencer teelt verse kruiden in winkels
06 dec Conny Braams benoemd als Chief Digital & Marketing Officer bij Unilever
06 dec Omzet Campbell's iets gedaald
06 dec Nederlandse voedingsindustrie scoort hoog op arbeidsproductiviteit
06 dec Sainsbury’s biedt kleine merken een listing
06 dec LI-5600, een etiket boven én onderaan! (video)
05 dec Vleesverwerkend bedrijf Westfort in IJsselstein breidt verder uit
05 dec NVWA-tarieven gaan per 1 januari 2020 omhoog
05 dec Parlement: "Espresso moet op Werelderfgoedlijst"
05 dec GfK: Vier op tien huishoudens eet vleesvervangers
05 dec Heineken: 'Zonder goede data kunnen klanten onze producten niet verkopen.'
05 dec Geautomatiseerd wegen en etiketteren, niet enkel voor de allergrootste bedrijven (video)
04 dec Amerikaanse investeringsmaatschappij neemt belang in Nederlandse startup voor vleesvervangers
04 dec ING: 'Omzet supermarkten groeit in 2020 met 3%'
04 dec Oprichters Marqt proberen overname opnieuw te voorkomen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?