Foodmerken zien brood in mukbang

28-07 06:03 | bron: FoodPro Network

HEERENVEEN / SEOUL - Twee pizza’s, vier hamburgers, een halve kilo kipnuggets en vijf porties noodles, dit alles met een overdaad aan bacon en kaas belegd en al slurpend en boerend opgeslobberd in een half uur tijd. Dat is kort samengevat de nieuwe hype die miljoenen volgers en honderdduizenden views genereert. Het publiek: mensen die niets liever doen dan andere mensen zien eten. Het heet ‘mukbang’ en is al jaren populair in Zuid-Korea. Muoak-da betekent ‘eten’ in het Koreaans en bang song is ‘uitzending’, een ‘eetfilmpje’ dus en dat is ook exact wat het is.

Het is niet voor niets dat de trend in Zuid-Korea is ontstaan. Samen eten is van oudsher erg belangrijk in de Koreaanse cultuur, maar door de individualisering leven veel mensen nu alleen en eten alleen. Door het kijken naar anderen krijgen ze het gevoel erbij te horen. Maar ook veel Amerikanen en Engelsen zoeken inmiddels op YouTube naar mukbangers en zijn gegrepen door het fenomeen. Zou het net zo gaan als met menig andere food trend dat hierna het Europese vasteland volgt? Of zouden wij als nuchtere Hollanders deze extreme foodhype al schouderophalend aan ons voorbij laten gaan?  

Als het aan bepaalde foodmerken ligt niet. Op de tafels met talloze etenswaren die voor de mukbangers zijn uitgestald staan vind je vooral veel Nando’s kippebouten, Domino’s pizza’s, Mc Donalds vettigheden en andere grote fastfoodmerken. Foodmerken gebruiken vaak influencers om hun producten te promoten, een effectieve manier om de generatie Z aan zich te binden. Maar er zijn ook genoeg negatieve effecten op te sommen. Mensen met eetproblemen ontwikkelen vaak een fixatie of fascinatie voor eten. Ze ontlenen plezier aan het kijken naar anderen die hun maaltijden nuttigen. De psychologie die hierachter zit is juist datgene waar foodmerken naar op zoek zijn. We eten met onze ogen en dat maakt het heel verleidelijk en verslavend om de bizarre eetgewoonten van de mukbangers te aanschouwen en te kopiëren. Om over voedselverspilling en duurzaamheid maar te zwijgen, want vast niet alles wordt tot de laatste kruimel opgegeten, laat staan dat alle verpakkingen netjes gescheiden worden weggegooid.

Ik vraag mijn puberzoon of hij wel eens zo’n filmpje heeft gezien. 'Ja hoor’, antwoordt hij, ‘van Domino’s volgens mij. Ik vind het eigenlijk wel leuk.’ Ik trek mijn wenkbrauwen op. Hoezo, overwaaien? Mukbang blijkt al lang onder ons.

TEN the export network biedt advies en support aan food & beverage bedrijven die over grenzen durven te kijken. Zij coördineert exportactiviteiten, stimuleert business development projecten en zet nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseert TEN bestaande exportactiviteiten en zijn de adviseurs werkzaam voor het SIB-programma (Starters International Business programma van de RVO) voor MKB-bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op voor een afspraak: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

 

Bron: TEN - partner FoodPro Network

Bron: The Grocer, sept 2019 ‘Mukbang: could the obsession with watching people eat be a money spinner for brands?’

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
10 aug Redactie FoodPro Network gesloten van 10 t/m 21 augustus
07 aug Uber moet het vooral hebben van de bezorging van eten
07 aug Omzetgroei van 4 procent voor Corbion in eerste helft van 2020
07 aug Circa 60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn
07 aug Mondelez maakt al zijn verpakkingen recyclebaar
07 aug Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw doelgroep: de voedingsindustrie
06 aug Resultaten onderzoek naar prijzen in voedselketen verschijnen in september
06 aug NVWA gaat inspectieresultaten van horecabedrijven openbaar maken
06 aug Muller: ‘stevige’ winstdeling personeel AH
06 aug Verschuivingen in Nederlandse zuivelconsumptie
06 aug Meer omzet en hoger verlies voor Beyond Meat
06 aug Eten in Hong Kong
06 aug SGS Digicomply (video)
05 aug Ahold Delhaize ziet winst verdubbelen
05 aug Starbucks, Pizza Hut en Burger King sluiten zich aan bij Thuisbezorgd.nl
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?