Winst behalen met slimme GS1 barcodes in aanpak voedselverspilling

28-08 06:01 | bron: FoodPro Network

AMSTELVEEN - Wereldwijd komt er een sterke beweging op gang om voedselverspilling tegen te gaan. David Kat is pionier bij Wasteless, een jonge, vooruitstrevende onderneming die supermarkten helpt voedselverspilling tot een minimum te beperken. GS1 en Wasteless hebben elkaar gevonden in een effectieve samenwerking om dit te realiseren met slimme GS1 barcodes. Verse artikelen worden daarmee automatisch afgeprijsd aan de hand van het dichterbij komen van de houdbaarheidsdatum.

David Kat: “33% van al het geproduceerde voedsel wordt verspild. Met andere woorden: één derde van alle inspanningen in het voedselsysteem is verspilde moeite. Zolang voedselverspilling geldt als de 'cost of doing business' blijft het ‘dweilen met de kraan open’. Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 8% van de mondiale CO2-uitstoot, maar de reductie daarvan wordt nog veel te weinig ingezet als ‘eenvoudige’ oplossing voor de uitdagingen waarvoor wij allen staan.”

Slimme barcode met houdbaarheidsdatum

Wasteless helpt bedrijven met oplossingen en één daarvan is een oplossing met de GS1 DataBar. “Het dynamische afprijssysteem van Wasteless werkt op basis van de houdbaarheidsdatum van versproducten. Een pricing engine bepaalt met behulp van kunstmatige intelligentie de kans dat een product met een vastgestelde houdbaarheidsdatum verkocht zal worden of dat deze datum verstrijkt. Met het gevolg dat het dan zou worden weggegooid. Nu gebeurt het afprijzen o.a. handmatig, met ooit bedachte procedures,zoals met de 35% kortingssticker. Als de voorraad wordt beheerd met slimme GS1 Date Enabled Barcodes (zoals de GS1 DataBar of GS1 DataMatrix), is veel winst te behalen: zowel in geld, tijd als in milieudoelstellingen. Als er naast de artikelcode ook de houdbaarheidsdatum in de barcode staat, kan de kassa automatisch beoordelen hoelang het product nog houdbaar is en de prijs voor de consument daarop aanpassen.”

'Als de voorraad wordt beheerd met slimme GS1 barcodes is veel winst te behalen.'

Goed beeld van voorraad

Wasteless bouwt een zeer gedetailleerd beeld op welke voorraad met welke houdbaarheid in de winkel ligt. “Aan de achterdeur krijgt het systeem input over de producten die de supermarkten ingaan met de daarbij horende houdbaarheidsdatum. Met het kassasysteem wordt geregistreerd welke producten met welke houdbaarheidsdatum worden verkocht. Dat is alleen mogelijk als er aan de kassa ook daadwerkelijk uitgelezen kan worden wat de houdbaarheid is van het verkochte product. Hiervoor is de GS1 DataBar dus bij uitstek geschikt. Gebruik van deze standaard is nog niet wijdverbreid, maar wordt wel steeds vaker toegepast”.

Verkocht in plaats van weggegooid

Met het systeem van Wasteless wordt een nieuwe driver geïntroduceerd om grote sprongen te maken. “Het gaat om het veel beter afprijzen en het tonen van prijzen op dynamische prijskaartjes. Met de inzet van Wasteless neemt de kans toe dat versproducten worden verkocht in plaats van weggegooid. Voor de retailer is cruciaal dat die zijn omzet zal zien stijgen. De retailer genereert daarnaast nieuwe data die ook voor de producenten zeer waardevol kan zijn. Productieprocessen worden geoptimaliseerd aan de hand van de actuele vraag. Overstappen naar de GS1 DataBar levert dus voor zowel de retailer als de producent grote voordelen op.”

'Het gaat om het veel beter afprijzen en het tonen van prijzen op dynamische prijskaartjes.'

Veel resultaat, minimale investering

De data gedreven aanpak van voedselverspilling leidt volgens David Kat tot veel resultaat tegen een minimale investering. “Als je met dynamische prijzen werkt, kun je daar een return on investment op verwachten van drie- tot vierhonderd procent. Als je het weggooien van twee zalmsteaks ermee voorkomt, dan heb je de prijs van een schapkaartje al terug.”

Hij vindt gebruik van een standaard zoals GS1 van groot belang. “In ons geval willen we dat wat door de producent (of via de weegschaal in de winkel) op de verpakking wordt gezet, ook daadwerkelijk door de kassa’s, zelfscanners en self check outs kan worden uitgelezen. Hierbij zijn standaarden essentieel. In Italië heeft supermarktketen Iper de end-to-end, turn-key, Wasteless oplossing. Zij maken gebruik van kunstmatige intelligentie om voedselverspilling tegen te gaan, met hulp van hun leverancier Amadori, GS1, NCR en Deloitte. Het hele project, end-to-end, was in drie weken live. En dat is een belangrijke les: retailers en producenten zien nu dat het geen IT-project is, maar een relatief simpele aanpassing. In Nederland zullen wij meerdere toepassingen gaan zien, als eerste gaat de duurzame supermarktketen Marqt ermee aan de slag.”

Alle versverkopers over de streep trekken

GS1 Digital Link is volgens David een goed voorbeeld van hoe we de toekomst tegemoet moeten treden vanuit onze maatschappelijke opdracht. Door het zetten van de standaarden die door de industrie worden gedragen, blijft interoperabiliteit geborgd en ontwikkelen we samen nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Wasteless en GS1 hebben elkaar hierin gevonden. Uiteindelijk moeten we alle versverkopers zien te overtuigen, dat er vrij eenvoudig veel winst te behalen is door verspilling van voedsel te voorkomen. We worden er allemaal beter van.”

 

Bron: GS1 Nederland - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
25 sep Investeerders steken 55 miljoen in Mosa Meat
25 sep Picnic gaat samenwerken met Duits supermarktbedrijf
25 sep McDonald's officiële nieuwe partner van de Kinderboekenweek
25 sep Annemarieke de Haan (Unilever) per 2021 nieuwe voorzitter FNLI. Bas Roelofs (FrieslandCampina) nieuwe vicevoorzitter
25 sep Dagelijks haalt 1 miljard euro aan voedsel de winkel niet
25 sep De Braacken Groente & Fruit: De noodzaak voor kwalificatie 'Groenteman met ster'
25 sep Procesoptimalisatie in de voedingsindustrie volgens Bizerba
24 sep Belangrijke veiligheidswaarschuwing KIPS vegetarische paté 125 gram (allergenen)
24 sep Kamer wil langer belastinguitstel voor ondernemers
24 sep Biologische branche overhandigt 10-puntenplan aan minister Schouten
24 sep Uncle Ben’s voortaan Ben’s Original
24 sep Europese onenigheid over Nutri-Score
24 sep Arla bouwt nieuw innovatiecentrum in Denemarken
24 sep Van der Valk Zwolle, Enschede en Hengelo stapten over op digitale HACCP registratie met MyCCP
24 sep Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw doelgroep: de voedingsindustrie
23 sep Boodschappen bezorgen is voor Albert Heijn nog geen goudmijn
23 sep Storing bij AH: online boodschappen doen niet mogelijk
23 sep Ahold Delhaize zet in op halvering van de voedselverspilling in 2030
23 sep 5 trends voor de voeding van morgen volgens jongeren
23 sep 12 Tips tegen voedselfraude (update)
22 sep Vivera opent vernieuwde fabriek
22 sep Onderzoek laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool
22 sep Food Fellows komt met sauzen van geredde groenten
22 sep 'Bijna alle aanbiedingen in Nederlandse supermarkten zijn ongezond'
22 sep Direct efficiënt inspecteren. Kosteloos en zonder moeite!
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?