Europese steun voor Carrefour medewerkers

BRUSSEL - Ontslagen werknemers van Carrefour krijgen steun van Europa. Eurocommissaris Marianne Thyssen wil 1,6 miljoen euro vrijmaken om hen aan nieuw werk te helpen.

Door de "bijzonder penibele werkgelegenheidssituatie in Wallonië" wil de Europese Commissie 1,6 miljoen euro investeren om Waalse ex-werknemers van Carrefour te helpen bij het zoeken naar nieuw werk, aldus de Europese Commissie in een persbericht

Volgens EU-commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, Marianne Thyssen, “is de solidariteit van de EU van cruciaal belang voor de ondersteuning van kwetsbare werknemers. De detailhandel heeft moeite zich aan te passen aan veranderingen in de wereldhandel. Ik ben ervan overtuigd dat de voorgestelde steun uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering de getroffen werknemers zal helpen nieuwe vaardigheden te leren, een nieuwe baan te vinden of een eigen bedrijf op te richten”.

Concurrentie online winkels

De toegenomen concurrentie van onlinewinkels buiten de EU heeft grote gevolgen voor de verkoopcijfers van conventionele winkels in de Unie. Het vandaag voorgestelde steunpakket heeft betrekking op de hypermarkten van Carrefour Belgique. Hoewel de ontslagen in het hele land vallen, verwacht België dat ze bijzonder negatieve gevolgen in Wallonië zullen hebben. De negatieve gevolgen hangen samen met het gebrek aan banen en de moeilijkheden om werknemers die ouder dan 50 jaar zijn, opnieuw aan een baan te helpen. In 2018 was de werkloosheid in Wallonië (8,6 %) meer dan dubbel zo hoog dan in Vlaanderen (3,5 %).

 

Bron: Europese Commissie





Laatste nieuws