Meatless ziet perspectief in verwerking van lokaal geteelde veldbonen
09 sep 2019 13:09
bron: FoodPro Network
bron: FoodPro Network
GOES - Het bedrijf Meatless uit Goes produceert jaarlijks 3.000 ton aan vegetarische en hybride producten en investeert dit jaar 1,7 miljoen euro in verdubbeling van de productiecapaciteit. Het bedrijf ziet perspectief in de verwerking van lokaal geteelde veldbonen. "We zijn nu 2,5 jaar bezig met de verwerking van veldbonenmeel in onze producten", aldus Jos Hugense, directeur van Meatless, tegen Boerderij. "Veldbonenmeel bevat 35% eiwit en de teelt past goed in Nederland."
In Nederland geteelde veldbonen
Meatless start met een project samen met provincie Zeeland, CZAV en Limagrain. “We zetten een regionaal project op met in Nederland geteelde veldbonen. In Duitsland leveren boeren veldbonen voor een prijs waar Nederlandse akkerbouwers niet mee kunnen concurreren”, aldus Hugense. “Daarom moeten we in Nederland een meerwaarde in de markt creëren om het rendabel te maken. De meerwaarde kan komen uit milieuvriendelijke concepten met traceerbare herkomst van de verwerkte veldbonen."
Hugense stelt dat het isoleren van eiwit uit meel een belangrijke voorwaarde is voor een echte opmars van het telen van eiwitrijke gewassen, zoals veldbonen. Hugense noemt daarbij de Franse erwtenverwerker Roquette als voorbeeld. “Toen deze coöperatie in staat bleek om eiwit uit erwten te isoleren, is de erwtenteelt in Frankrijk fors toegenomen".
Hugense verwacht dat het nog 3 tot 5 jaar duurt voordat dit ook met veldbonen mogelijk is.
Bron: Boerderij
Foto: Meatless
Laatste nieuws
-
19 apr Hogere prijzen en volumes bij Danone
-
19 apr Cacaoprijzen breken records
-
19 apr Mosa Meat start pilot-fabriek op Brightlands campus
-
19 apr Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af
-
19 apr Activistische aandeelhouders eisen gezonde voeding van Nestlé
-
19 apr Colruyt krijgt goedkeuring voor overname 54 Match- en Smatch-winkels
-
19 apr Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen
-
19 apr Starbucks opent elke drie dagen nieuwe vestiging in India
-
18 apr Greenyard neemt ijsjesfabrikant Crème de la Crème over
-
18 apr Worst uit het lab valt in de smaak bij eerste proeverij in Europa
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan