Waarop moet u letten bij de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen voor de voedselindustrie?

22-08 06:03 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Of er nu een bacterie of een muis in het eten komt, als het in de voedselindustrie fout gaat, gaat het meteen ook goed fout. De kranten staan er direct bol van - en dat is uiteraard terecht. Consumenten moeten er in ons land op kunnen vertrouwen dat hun voeding niet besmet is met micro-organismen, voldoet aan alle gezondheidseisen en dat de op de verpakking vermelde inhoud overeenkomt met wat ze kopen. Er zal maar een vleugje pinda in een product komen dat wordt gegeten door iemand met een pinda-allergie. Een foutje is menselijk en is snel gemaakt. Juist in deze branche zijn PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) voor medewerkers dus ongelooflijk belangrijk. Alleen, waar moet u op letten bij de aanschaf ervan?

Wegwerp of hergebruik?

Vaak wordt gedacht dat producten voor hergebruik beter zijn voor het milieu dan wegwerpproducten. Dat is echter nog maar de vraag. Producten die worden hergebruikt, moeten worden gereinigd. Vaak zijn daarvoor agressieve middelen nodig die bacteriën doden. Mogelijk is dat slechter voor het milieu dan het gebruik van (afbreekbare) wegwerpproducten. Soms heeft u geen keuze, zoals bij latex handschoenen. In alle andere gevallen is het goed u af te vragen wat meer kost en wat beter is voor het milieu. Kiest u voor materialen die kunnen worden hergebruikt, bedenk dan vooraf goed wat u nodig heeft voor de reiniging. Speciale machines of alleen een vochtig doekje? Agressieve chemische reinigingsmiddelen of alleen wat zachte zeep? Over het algemeen geldt dat producten van kunststof het eenvoudigst zijn te reinigen. En dat producten van textiel het lastigst zijn te reinigen. Pas daarom extra op met stoffen handschoenen, zweetbanden en stoffen schorten.

Persoonlijke risico’s

Uiteraard schaft u PBM’s aan om uw producten te beschermen. U wilt echter ook uw medewerkers beschermen - bijvoorbeeld tegen snijden, extreme temperaturen of besmetting met ongewenste bacteriën. Dat zorgt ervoor dat uw persoonlijke beschermingsmiddelen aan meerdere eisen tegelijk moeten voldoen. Maak daarom vooraf een lijst met eisen. Wat en wie moeten uw PBM’s precies beschermen? En waarom? Daarna kunt u op zoek gaan naar producten die hierop zo goed mogelijk aansluiten. Bijvoorbeeld wegwerphandschoenen die bij hogere temperaturen bescherming bieden tegen bacteriën. Of laarzen die in een vochtige omgeving bescherming bieden tegen zware voorwerpen die op de voet kunnen vallen.

Gebruik verschillende kleuren

Gekleurde PBM’s zijn om meerdere redenen belangrijk in de voedselindustrie. Allereerst voorkomt u kruisbesmetting als u overalls, helmen, laarzen en handschoenen in meerdere kleuren aanschaft. Ruimte A werkt dan met rode beschermingsmiddelen en ruimte B met blauwe. Daarmee is het direct zichtbaar als iets van ruimte A zich in ruimte B bevindt - en kunt u direct maatregelen nemen als er kans is op kruisbesmetting. Daarnaast is het belangrijk met gekeurde materialen te werken om ze direct herkenbaar te maken als ze onverhoopt in aanraking komen met uw producten.  Om die reden werken chefs in restaurants vaak met blauwe pleisters.

Logo’s en keurmerken 

Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten vaak voldoen aan strenge eisen. Ze mogen bijvoorbeeld geen besmettingsgevaar veroorzaken, maar moeten ook de drager van de kleding beschermen. Vooral werkhandschoenen verdienen uw aandacht. In de voedselindustrie vindt vaak direct contact met voedsel plaats via deze handschoenen. Daarnaast zijn haarnetjes erg belangrijk. Voor al deze PBM’s geldt dat verschillende logo’s en keurmerken op de verpakking u wegwijs maken. Ze kunnen er echter ook voor zorgen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. In dat geval kunt u een specialist inschakelen die u precies vertelt welke persoonlijke beschermingsmiddelen exact passen bij uw werkzaamheden. Bij Carel Lurvink vindt u deze specialisten.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt alle denkbare PBM’s in verschillende kleuren en materialen. De kans is dan ook groot dat u bij ons direct vindt wat u zoekt. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl.

 

Vraag uw gratis try-out box aan.

 

 

Bron: Carel Lurvink - partner FoodPro Network

 
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
13 sep Nestlé opent onderzoeksinstituut voor verpakkingen van voedingsmiddelen
13 sep Studentenproject VeggieSlices onderscheiden met Wij Inholland award
13 sep Nestlé test blockchaintechnologie in Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika
13 sep Trends in de Zuid-Koreaanse food retail
13 sep Het complete weeg- en inspectiesysteem voor de versafdeling (video)
12 sep Aviko investeert in nieuwe fabriek
12 sep Omzet biologisch met 8,4% gestegen naar 1,6 miljard euro
12 sep Albert Heijn: ‘Beter inzicht en meer efficiëntie door datacheck gevaarlijke stoffen’
12 sep Wil jij verdieping op het gebied van Voedselwetgeving?
12 sep Verzegel je maaltijden met een etiket! (video)
11 sep Carrefour zou bod op concurrent Casino overwegen
11 sep Lidl roept baguettes terug
11 sep EIT Food investeert voor 56,4 miljoen euro in projecten voedingsindustrie
11 sep Voedingsmiddelen leveren aan Tesco? (whitepaper)
11 sep Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek: ‘Productdata ruim binnen de deadline 100% betrouwbaar'
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?