Wijziging in de FSSC 22000-standaard voor voedselveiligheid

30-07 06:05 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - In juni 2019 is de aangepaste FSSC 22000-standaard voor voedselveiligheid gepubliceerd. Het zal u daarbij vast zijn opgevallen dat er twee belangrijke wijzigingen zijn. Heeft uw bedrijf een FSSC 22000-certificaat? Dan moet u vanaf nu letten op de High Level Structure (HLS). Daarnaast moet u de standaard plaatsen in de context van uw organisatie. Wat dat inhoudt, leest u hieronder.

Verandering 1: de High Level Structure (HLS)
FSSC 22000 is gebaseerd op de ISO 22000-norm. Verandert er iets in ISO, dan volgt FSSC 22000 vaak snel. Dat is nu ook gebeurd, want alle ISO-normen hebben een vaste structuur gekregen. Dus of u nu werkt met ISO gericht op kwaliteit (9001), arbo (45001) of milieu (14001) - vanaf nu hanteren ze allemaal dezelfde structuur. Deze wordt de High Level Structure genoemd of kortweg de HLS. Deze structuur zorgt ervoor dat alle verschillende ISO-normen beter op elkaar zijn afgestemd en dat ze eenvoudiger in één managementsysteem kunnen worden opgenomen. In navolging van ISO 22000 werkt FSSC 22000 nu dus ook met deze structuur.

Verandering 2: in de context van uw bedrijf plaatsen
De standaard zegt dat u zich vanaf nu moet verdiepen in FSSC 22000 en dat u moet nagaan wat het voor uw bedrijf en alle belanghebbenden specifiek betekent. U moet de standaard dus ‘in de context’ van uw organisatie plaatsen. De standaard bepaalt dat de directie voldoende betrokkenheid moet tonen en de normeisen in de managementprocessen op moet nemen. Om dat te doen, is eerst een ‘contextanalyse’ voor voedselveiligheid nodig. Deze maakt u als volgt:

Stap 1. Bepaal wie de belanghebbenden zijn en breng in kaart wat ze van u verwachten.

Stap 2. Breng in kaart wat actuele aandachtspunten zijn rondom deze verwachtingen. Speelt er iets op het gebied van wetgeving? Of op het gebied van personeel of technologie? Kijkt de maatschappij of de internationale politiek er op een bepaalde manier tegenaan? Gebeurt er iets in de markt dat belangrijk is? Probeer dus een totaalbeeld te schetsen van alles wat van belang is rondom de verwachtingen van alle belanghebbenden. Daarmee krijgt u ook een beeld van veranderingen en verbeteringen die u moet doorvoeren om erop aan te sluiten.

Stap 3. Identificeer kansen en bedreigingen. Welke risico’s loopt u en hoe kunt u ze beperken? En welke oplossingen zijn er, bijvoorbeeld op technologisch gebied?

Stap 4. Breng in kaart wat u moet doen om bedreigingen te minimaliseren en kansen maximaal te benutten. Het gaat hierbij dus om de daadwerkelijke acties, waarbij u ook aangeeft hoe u deze gaat uitvoeren.

Stap 5. Alles verandert, dus de context van FSSC 22000 kan binnen uw organisatie ook veranderen. Neem de acties daarom periodiek onder de loep en pas ze aan waar dat nodig is. Zorg voor bewaking van de acties, zodat u goed vinger aan de pols kunt houden. En doorloop de voorgaande stappen met enige regelmaat, zodat uw managementsysteem altijd up-to-date is en aan FSSC 22000 blijft voldoen.

 

Bron: Carel Lurvink - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 aug Jumbo topman Van Eerd wil over 5 jaar naar 25% marktaandeel (en is al goed op weg)
19 aug Mercadona, ondanks jaren negentig website, online de grootste supermarkt van Spanje
19 aug LI-5600, een etiket boven én onderaan! (video)
05 aug Redactie FoodPro Network gesloten van 5 t/m 16 augustus
02 aug Kweekvlees mogelijk over twee jaar in de schappen
02 aug Leveren Uber chauffeurs straks ook uw boodschappen aan huis?
02 aug Nieuwe Europese wetgeving voor etikettering producten vanaf 1 april 2020
02 aug Wereldwijde spelers in voedselveiligheid zien certificatie als ‘paspoort voor handel’
02 aug Supply Chain Management: eerst het gezamenlijke doel, het collectieve gevoel en dán de tool
01 aug Nestlé, Carrefour en IBM starten blockchainproject (video)
01 aug Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
01 aug Walmart laat robots de vloer schrobben (video)
01 aug Beperk het risico op productvreemde delen met detecteerbare artikelen
31 jul Elke 15 uur een nieuwe vestiging van Starbucks in China
31 jul Takeaway.com ziet omzet flink groeien in tweede kwartaal
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?