Voorkomen van product recalls in de voedingsmiddelenindustrie

15-10 06:01 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Een terughaalactie, oftewel een recall wil je als producent ten alle tijde voorkomen. Als producent waarborg je het gebruik van het product waarvoor het bedoeld is, maar sta je vooral in voor de veiligheid ervan. In hoeverre is een recall in de voedingsmiddelenindustrie te voorkomen?

Voedselveiligheid | Food Safety

Er is de voedingsmiddelenindustrie alles aan gelegen om de veiligheid van de voedingsmiddelen te waarborgen. Consumenten mogen niet ziek worden van de consumptie van voedingsmiddelen. De Rijksoverheid controleert hierop en ziet toe op naleving van de regels voor voedselbereiding. Naast optimale hygiëne en reiniging in het productieproces ter voorkoming van besmetting met ziekmakende bactierieën zijn er andere manieren om de kwaliteit van de producten gedurende het productieproces te voorkomen. Verder is het van belang dat de productinformatie die aan de consument verstrekt wordt correct is.

 

 

Hoeveel kost een terugroepactie?

De schade van een recall kan voor een voedingsmiddelenfabrikant al snel tot zo'n miljoen Euro oplopen. De waarde die we aan de repuatieschade ten gevolge van een terughaalactie moeten hangen is lastiger te berekenen. Wel is naar aanleiding van onderzoek bekend, dat 15% van de consumenten niet tot herhaalaankopen overgaat na een terroepactie.

 

Terugroepactie voorkomen

Technieken die voorzien in detectie en inspectie van productvreemde materialen worden steeds verder doorontwikkeld. Aangezien de voedselketen lang en complex is, kan vooral het risico op product recalls zo veel als mogelijk geminimaliseerd worden. Met name het opsporen van fysieke verontreinigingen door middel van metaaldetectiesystemen en röntgeninspectiesystemen helpt recalls voorkomen. Visuele inspectiesystemen vermijden dure recalls en houden uw productielijn onder controle. Scanners inspecteren voorverpakte producten en detecteren verkeerd geëtiketteerde verpakkingen. Naast deze zogenaamde labelinspectie vind er een controle plaats op de lasnaadkwaliteit en op lasnaadcontaminatie.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 okt Edeka wil belang in Picnic verdubbelen
23 okt Pinstoring in alle winkels van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall
23 okt ING: ‘Pinomzet foodretail stijgt 3 procentpunt'
23 okt Visie op gezond en circulair voedselsysteem in 2050
23 okt Download nu het onderzoek naar voedselveiligheid
23 okt Dagversproductie, de Formule 1 in de foodindustrie
22 okt ING voorziet forse groei Europese markt voor vlees- en zuivelvervangers
22 okt Vleesconsumptie in Nederland stijgt
22 okt Hogere verkoopcijfers maar lagere omzet voor Unilever
22 okt Horecasluiting en thuiswerken drukken resultaat Sligro
22 okt Vijf redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren
22 okt Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
22 okt Handhygiënemonitoring met de meetinstrumenten van Hygiena
21 okt HEMA komt in handen van investeringsfonds en Jumbo familie van Eerd
21 okt Nestlé ziet omzet aantal producten met dubbele cijfers groeien
21 okt Tarieven vleeskeuringen niet inzichtelijk en gedeeltelijk te hoog
21 okt ING: 'Gedeeltelijke lockdown' raakt horeca hard, maar minder hard dan in maart
21 okt Vanaf nu ook efficiënt inspecteren? Zo doe je dat
21 okt Kaasboerderij Kaamps: Zekerheid over temperatuur stelt productieproces veilig
21 okt Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw doelgroep: de voedingsindustrie
20 okt Voedselbanken ontvangen minder voedseldonaties
20 okt Wetenschappers: pas richtlijnen rond mogelijk ongezonde babyflesjes aan
20 okt Carrefour lanceert gepersonaliseerde voedselscore
20 okt Mondelēz opent onderzoekscentrum voor cacao
20 okt Remote auditeren bij GFSI-erkende schema’s: wat zijn de opties?
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?