Vleeswarenindustrie: 'Zorgen over filet americain ongefundeerd en onnodig'

ZOETERMEER - De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) is verbaasd over berichten in de media over de consumptie van rauwe vleesproducten. Het is al sinds jaar en dag algemeen bekend dat ervoor bepaalde groepen mensen risico’s kunnen zitten aan de consumptie van onverhitte producten. Dat is ook de reden dat Het Voedingscentrum uit voorzorg adviseert aan zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand om geen rauwe producten te eten. De huidige berichtgeving over filet americain is totaal niet onderbouwd door concrete feiten. Er is geen aantoonbaar bewijs dat ziektegevallen linkt aan de consumptie van dit product. Het is ook niet nodig dat de consument dit product voor gebruik zelf nog invriest.

Geen concrete onderbouwing
Zoals bekend kan Toxoplasmose het gevolg zijn van het eten van rauwe producten, maar dit is niet de enige bron. Studies en onderzoek over dit onderwerp zijn vooral gebaseerd op voorspellende modellen. Volgens RIVM zou 41% van de ziektegevallen toe te rekenen zijn aan rauwe vleeswaren, maar daar is geen concrete onderbouwing voor. Dit geldt ook niet voor de bewering dat filet americain, dat sinds jaar en dag veilig geconsumeerd wordt, de belangrijkste bron zou zijn.

Al langer volop onderzoek
Producenten van rauwe vleeswaren zoals filet americain, zien er op toe dat hun producten veilig zijn en passen voortdurend nieuwe wetenschappelijke inzichten toe. Het onderzoek van het RIVM betreft een maatschappelijke kosten-batenanalyse van een van de mogelijke maatregelen om een infectie met Toxoplasma te voorkomen, namelijk om bepaalde rauwe vleesproducten standaard in te vriezen. Die maatregel heeft echter een negatieve invloed op de kwaliteit van de eindproducten. Dit is ook de reden dat de vleeswarensector samen met o.a. Wageningen University, TNO en hetzelfde RIVM al langer volop onderzoek doet naar het effect van huidige of nieuwe methoden zoals het gebruik van conserverende ingrediënten of combinaties hiervan met procesmaatregelen.

 

Bron: VNV





Laatste nieuws