RIVM: filet americain altijd invriezen

15-05 09:29 | bron: FoodPro Network

BILTHOVEN - Het invriezen van rauwe vleesproducten, met name filet americain, vóór consumptie kan volgens het RIVM jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen. Dat zou de maatschappij tevens 10 tot 30 miljoen euro per jaar besparen.

Volgens het onderzoeksinstituut valt een zogeheten Toxoplasma-infectie, vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, te voorkomen wanneer filet americain minimaal 48 uur bij circa -12 graden wordt ingevroren.

De ziekte toxoplasmose ontstaat gebruikelijk door het eten van rauw vlees, vooral filet americain. Met name bij zwangere vrouwen kan dit leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek van toxoplasmose. Bij een verminderde weerstand is dat gevaarlijk. Circa de helft van de ziektegevallen komt door het eten van vleesproducten.

Minister Bruins (Volksgezondheid) laat weten: "Ik zou het advies van het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om geen rauw vlees te eten altijd ter harte nemen. Wat goed is aan dit onderzoek van het RIVM is dat het perspectief biedt op het verminderen van ziekte.” De minister gaat het onderzoek bestuderen.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
17 mei Grootste deel voedsel en dranken uit de EU gaat naar Verenigde Staten
17 mei Picnic werkt aan een aparte cao voor e-commerce-bedrijven
17 mei Amazon investeert in maaltijdbezorger Deliveroo
17 mei Nutriscore laat zien: veel ‘verantwoorde’ tussendoortjes niet zo gezond
17 mei Vlees verwerk je met Bizerba! (video)
17 mei Advanced Food Microbiology online courses
16 mei Inspectie legt vleeswarenfabriek Jos Slippens stil vanwege onwel geworden werknemers
16 mei Vleeswarenindustrie: 'Zorgen over filet americain ongefundeerd en onnodig'
16 mei Nestlé stoot de divisie Huidverzorgingsproducten af en focust zich volledig op voeding
16 mei ’30-40 procent supermarkten gaat verdwijnen’
16 mei Wegen | uitprijzen | etiketteren in de AGF sector (video)
16 mei Download de verschillenmatrix FSSC 22000, BRC en IFS
15 mei foodwatch start actie voor lobbyvrij voedsellogo
15 mei RIVM: filet americain altijd invriezen
15 mei Kraft Heinz redt hagelslag en limonadesiroop
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?