'Honderden producten onterecht verkocht als biologisch'

HILVERSUM - In winkels worden honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Het gaat om producten van meer dan 200 boeren die zich niet aan de regels houden op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Aldus onderzoek van RTL Nieuws op basis van meer dan 1500 inspectierapporten van toezichthouder Skal.

Bijna 1 op de 10 biologische boeren houdt zich niet aan de regels, zo valt te lezen in inspectierapporten uit 2017 en 2018 in handen van RTL Nieuws. Op het gebied van dierenwelzijn, toch een van de pijlers van de biologische sector, voldoen tientallen boeren niet aan de regels.
 
Ook bij het telen van groente en fruit worden regels overtreden. Circa 20 boeren gebruiken kunstmest en meststoffen die niet zijn toegestaan. Bovendien worden gewassen soms ingezaaid met middelen die ze niet mogen gebruiken. 
 
De boeren krijgen vaak een waarschuwing, maar mogen zelfs als de overtreding nog niet is hersteld, hun producten wel als biologisch blijven verkopen. Skal zegt het biologische certificaat van een bedrijf te kunnen afpakken wanneer er herhaalde overtredingen plaatsvinden. 
 
 
Bron: RTL Nieuws




Laatste nieuws