ABN AMRO verwacht 2% tot 5% meer faillissementen in voedingsindustrie

AMSTERDAM - Voor 2019 verwacht ABN AMRO dat het aantal faillissementen in de voedingsindustrie- en groothandel ten opzichte van 2018 met 2% tot 5% zal stijgen. Hogere inkoopprijzen, zoals in de zuivelindustrie en vleeswarenindustrie, kunnen voor moeilijkheden zorgen bij ondernemers die toch al te kampen hebben met krappe marges.

Voor 2019 verwacht ABN AMRO een stijging van circa 10% van de faillissementen van alle bedrijven en instellingen, dus inclusief éénmanszaken, ten opzichte van 2018. Belangrijkste oorzaak hiervan is de lage economische groei. Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat deze in Nederland in 2019 met 1,4% beneden het langjarig gemiddelde beweegt. 
 
De voedingsindustrie heeft een relatief hoge faillissementsgraad. Dat geldt voor zowel de voedingsmiddelenindustrie als voor de groothandels in voedingsmiddelen, waar ondernemingen te maken hebben met krappe marges en stevige concurrentie.
 
Het aantal faillissementen in de voedingsindustrie vertoont een stijgende lijn. Met name onder de grotere bedrijven steeg het aantal faillissementen. Bij de eenmanszaken gingen minder bedrijven failliet. 
 
 
Bron: ABN AMRO




Laatste nieuws