NVWA: Tientallen handdesinfectiemiddelen voldoen niet aan eisen

UTRECHT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt dat slechts zes van de 47 onderzochte handdesinfectiemiddelen voor de consumentenmarkt voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Het gaat hierbij om producten met stoffen die werkzaam zijn tegen micro-organismen.

De NVWA onderzocht of handdesinfectiemiddelen voldoen aan de eisen van de toelating, samenstelling en het etiket. Desinfectiemiddelen bevatten specifieke werkzame stoffen om bacteriën, schimmels en/of virussen te bestrijden. Alleen van de toegelaten desinfectiemiddelen is de werkzaamheid getoetst door het Ctgb. De kans dat bacteriën resistent worden tegen het desinfectiemiddel is dan kleiner.

Doordat de producten niet voldoen aan de eisen, is de verkoop ervan verboden. Het gaat om handdesinfectiemiddelen die eerder verkocht werden in supermarkten, drogisterijen en webwinkels.

De NVWA meldt dinsdag verder dat er verplichte waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en gebruiksvoorschriften ontbreken. Ook zou de samenstelling van handdesinfectiemiddelen niet altijd overeenkomen met de wettelijke eisen.

 

Bekijk hier het hele onderzoek.

 

Bron: NVWA





Laatste nieuws