Nieuw 'wokakkoord': Aziatische restaurants mogen meer koks uit buitenland aantrekken

DEN HAAG - Aziatische restaurants mogen voortaan in totaal 2.300 in plaats van 1.500 gespecialiseerde koks uit het buitenland halen, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast mogen de koks voortaan twee jaar in Nederland blijven, waar dit eerder een jaar was.

Aziatische restaurants hebben al jaren te maken met een tekort aan gespecialiseerde koks. Op 1 oktober van dit jaar loopt de huidige, tijdelijke quotumregeling voor koks in de Aziatische horeca af.

“De tijdelijke quotumregeling heeft, mede gelet op de krapte op de arbeidsmarkt, niet geleid tot een structurele oplossing van het personeelstekort in de Aziatische horeca”, aldus Koolmees.

Restaurants mogen alleen op zoek gaan naar koks in Azië als die niet te vinden zijn in Nederland of elders in de Europese Unie. Het UWV gaat hierop toezien, om verdringing van uitkeringsgerechtigden te voorkomen. De regeling is specifiek gericht op gekwalificeerde koks op functieniveau vier tot en met zes.

Het zogenaamde eerste wokakkoord werd in 2014 gesloten. In 2016 ging een verlenging van drie jaar in. In januari werd het aantal vergunningen voor buitenlandse koks al uitgebreid van duizend naar vijftienhonderd. 





Laatste nieuws