Mola kiest voor gestructureerde groei en 5S

21-08 06:03 | bron: FoodPro Network

BEUGEN - Mola B.V. is gespecialiseerd in de productie van diepgevroren bakkerswaren. Dagelijks vinden honderdduizenden producten vanuit de moderne fabriek in het Noord-Brabantse Beugen hun weg naar de klant. Van bladerdeegproducten, croissants tot Danish pastries. Met het oog op forse groei werd ARV Group enkele jaren geleden ingeschakeld om samen met het management eerst de groeistrategie vorm te geven en de organisatie hierop in te richten. Vervolgens werden diverse continu verbeter processen in gang gezet, waaronder de invoering van 5S aan de productielijnen. 

‘In 2012 namen we onze intrek in deze nieuwe productielocatie’, vertelt William Kums, productiemanager bij Mola. ‘We begonnen met één productielijn, maar groeiden binnen enkele jaren door naar drie productielijnen. Het management van Mola heeft voorgesorteerd op die verwachte groei. Als eerste werden de strategische, functionele en organisatorische lijnen uitgezet onder leiding van interim-operations manager Ronald Visser van ARV Group. Op basis daarvan volgde de doorvertaling naar de productievloer.’

Structuur, orde en rust aan de productielijn

Op die productievloer stonden vanwege steeds weer nieuwe groeispurten de productielijnen van Mola voortdurend onder druk en kreeg het bedrijf ook logischerwijs te maken met veel nieuwe medewerkers. ‘Bovendien werken we hier in ploegendiensten’, zegt Kums. ‘In zo’n situatie is het zaak om voor structuur, orde en rust aan de productielijnen te zorgen en daarmee het totale productieproces - dat uit diverse deelprocessen bestaat - gesmeerd te laten lopen. En dat is niet makkelijk in de dagelijkse hectiek die wij hier kennen.’

Eigen inbreng en eigenaarschap

Om dat te organiseren werd de expertise van Jaap Volger van ARV Group ingeschakeld. Samen met Kums en kwaliteitsfunctionaris Renske van de Lockant van Mola werd een 5S-programma gestart waarbij per productielijn diverse workshops met de medewerkers werden gehouden. ‘Na de theoretische introductie - wat is 5S, waarom is het belangrijk en wat levert het op? - kwamen medewerkers al direct met flink wat eerste ideeën’, vertelt Van de Lockant. ‘Mooi om te zien. Het is namelijk essentieel dat de mensen aan de productielijnen zelf hun rol en verantwoordelijkheid pakken. En dat er ook afstemming tussen de verschillende ploegleiders ontstaat. Eigen inbreng, eigenaarschap en een eenduidige aanpak zijn essentieel voor het slagen van dit soort trajecten. 5S werkt alleen als het van de mensen zelf is. Zij kennen immers als geen ander de processen en de werkelijke situatie aan de productielijn. Dat moet je dus niet van bovenaf organiseren.’

Continu scherp blijven

5S is inmiddels binnen Mola omarmd en ingevoerd. ‘Je ziet: er heerst meer orde, rust en regelmaat’, aldus Kums. ‘Nu is het zaak om in de dagelijkse praktijk daarop te blijven focussen. ‘Wekelijke audits zijn nodig om te kijken of we de door ons neergezette structuur nauw gelet blijven volgen en onze gemaakte afspraken in de praktijk ook steeds weer nakomen.’ En Van de Lockant vult aan: ‘Ook de frequente regiemeeting tussen Jaap, William en mij is van belang. Waar gaat het goed, waar moeten we bijsturen? Want als 5S eenmaal staat, ben je niet klaar. Het is een continu verbeterproces. Het vraagt om regie en voortdurend scherp blijven.’

 

Bron: ARV Group - partner FoodPro Network





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
18 sep Britten hamsteren champagne en bier uit angst om droog te staan tijdens feestdagen
18 sep De wereldwijde klantenkring van Puccini Bomboni
18 sep Walmart lanceert productvergelijker met toegevoegde realiteit
18 sep Doe de verpakkingsintegriteitscheck!
17 sep Unilever verkoopt Chicken Tonight aan Zwanenberg
17 sep 'DSM overweegt bod op voedingstak Dupont'
17 sep Tony's Chocolonely lijdt zwaar verlies, maar groeit wel stevig door
17 sep Thuisbezorgd.nl start met afhaalservice op stations
17 sep Nestlé wil uiterlijk in 2025 haar verpakkingen voor 100% recyclen of hergebruiken
17 sep Krappe arbeidsmarkt: verleid, boei en bind het middenkader
17 sep De QBIF voor kwaliteitsmanagers start op 18 februari 2020
16 sep RUG en WUR onderzoeken hoe transparantie gezonde en duurzame keuzes in supermarkt kan stimuleren
16 sep De 50 grootste retailers ter wereld anno 2019
16 sep Verliezen we de strijd van de ‘Microscopische wereld’?
16 sep Veilige en efficiënte afvuloplossingen (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?