Mola kiest voor gestructureerde groei en 5S

04-09 06:03 | bron: FoodPro Network

BEUGEN - Mola B.V. is gespecialiseerd in de productie van diepgevroren bakkerswaren. Dagelijks vinden honderdduizenden producten vanuit de moderne fabriek in het Noord-Brabantse Beugen hun weg naar de klant. Van bladerdeegproducten, croissants tot Danish pastries. Met het oog op forse groei werd ARV Group enkele jaren geleden ingeschakeld om samen met het management eerst de groeistrategie vorm te geven en de organisatie hierop in te richten. Vervolgens werden diverse continu verbeter processen in gang gezet, waaronder de invoering van 5S aan de productielijnen. 

‘In 2012 namen we onze intrek in deze nieuwe productielocatie’, vertelt William Kums, productiemanager bij Mola. ‘We begonnen met één productielijn, maar groeiden binnen enkele jaren door naar drie productielijnen. Het management van Mola heeft voorgesorteerd op die verwachte groei. Als eerste werden de strategische, functionele en organisatorische lijnen uitgezet onder leiding van interim-operations manager Ronald Visser van ARV Group. Op basis daarvan volgde de doorvertaling naar de productievloer.’

Structuur, orde en rust aan de productielijn

Op die productievloer stonden vanwege steeds weer nieuwe groeispurten de productielijnen van Mola voortdurend onder druk en kreeg het bedrijf ook logischerwijs te maken met veel nieuwe medewerkers. ‘Bovendien werken we hier in ploegendiensten’, zegt Kums. ‘In zo’n situatie is het zaak om voor structuur, orde en rust aan de productielijnen te zorgen en daarmee het totale productieproces - dat uit diverse deelprocessen bestaat - gesmeerd te laten lopen. En dat is niet makkelijk in de dagelijkse hectiek die wij hier kennen.’

Eigen inbreng en eigenaarschap

Om dat te organiseren werd de expertise van Jaap Volger van ARV Group ingeschakeld. Samen met Kums en kwaliteitsfunctionaris Renske van de Lockant van Mola werd een 5S-programma gestart waarbij per productielijn diverse workshops met de medewerkers werden gehouden. ‘Na de theoretische introductie - wat is 5S, waarom is het belangrijk en wat levert het op? - kwamen medewerkers al direct met flink wat eerste ideeën’, vertelt Van de Lockant. ‘Mooi om te zien. Het is namelijk essentieel dat de mensen aan de productielijnen zelf hun rol en verantwoordelijkheid pakken. En dat er ook afstemming tussen de verschillende ploegleiders ontstaat. Eigen inbreng, eigenaarschap en een eenduidige aanpak zijn essentieel voor het slagen van dit soort trajecten. 5S werkt alleen als het van de mensen zelf is. Zij kennen immers als geen ander de processen en de werkelijke situatie aan de productielijn. Dat moet je dus niet van bovenaf organiseren.’

Continu scherp blijven

5S is inmiddels binnen Mola omarmd en ingevoerd. ‘Je ziet: er heerst meer orde, rust en regelmaat’, aldus Kums. ‘Nu is het zaak om in de dagelijkse praktijk daarop te blijven focussen. ‘Wekelijke audits zijn nodig om te kijken of we de door ons neergezette structuur nauw gelet blijven volgen en onze gemaakte afspraken in de praktijk ook steeds weer nakomen.’ En Van de Lockant vult aan: ‘Ook de frequente regiemeeting tussen Jaap, William en mij is van belang. Waar gaat het goed, waar moeten we bijsturen? Want als 5S eenmaal staat, ben je niet klaar. Het is een continu verbeterproces. Het vraagt om regie en voortdurend scherp blijven.’

 

Bron: ARV Group - partner FoodPro Network





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 sep Boodschappen bezorgen is voor Albert Heijn nog geen goudmijn
23 sep Storing bij AH: online boodschappen doen niet mogelijk
23 sep Ahold Delhaize zet in op halvering van de voedselverspilling in 2030
23 sep 5 trends voor de voeding van morgen volgens jongeren
23 sep 12 Tips tegen voedselfraude (update)
22 sep Vivera opent vernieuwde fabriek
22 sep Onderzoek laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool
22 sep Food Fellows komt met sauzen van geredde groenten
22 sep 'Bijna alle aanbiedingen in Nederlandse supermarkten zijn ongezond'
22 sep Direct efficiënt inspecteren. Kosteloos en zonder moeite!
22 sep Verkade: 'Datakwaliteit managen vereist een goede interne flow'
21 sep 18 procent consumenten eet gezonder door coronacrisis
21 sep Recall Albert Heijn worst
21 sep Nestlé's plantaardige 'bacon cheeseburger' verkrijgbaar in de VS
21 sep Nestlé test blockchaintechnologie in Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika
21 sep Heineken: 'Zonder goede data kunnen klanten onze producten niet verkopen.'
21 sep Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
18 sep Hoe maken we duurzame én voedzame voedingsmiddelen?
18 sep In cafés wordt juist in de laatste uurtjes veel omzet behaald
18 sep Werknemers werken meer uren sinds coronacrisis
18 sep 'Lokaal voedsel kan binnen 5 jaar naar marktaandeel van 25%'
18 sep Listeria: voorkomen beter dan genezen
18 sep Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
17 sep Alle Nespresso cups tegen 2022 CO2-neutraal
17 sep FrieslandCampina gaat duurzamer geproduceerde melk aan andere zuivelbedrijven leveren
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?