Robots bepalend in toekomst voedingsindustrie

01-10 06:05 | bron: FoodPro Network

AMSTERDAM - Robotica en data-technologie spelen een steeds belangrijkere rol in de productie van ons eten. Technologie draagt onder meer bij aan de betaalbaarheid van voeding, terwijl het ook helpt om inzichten te geven over de herkomst en productie. Dat concludeert het Economisch Bureau van ING in een rapport over de voedingsindustrie.

Door gebruik te maken van robots kunnen fabrikanten onder meer hun productie opvoeren. Hiermee voldoen ze volgens de onderzoekers van ING aan de wens van onder meer supermarkten, die grotere volumes vragen tegen lagere prijzen.

Herkomst & data-technologie

De tendens van nu is volgens ING daarnaast dat consumenten meer willen weten over de herkomst van hun eten. Door data-technologie toe te passen valt hier volgens ING een wereld te winnen. Binnen de keten kan meer informatie worden uitgewisseld. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van bepaalde chips kunnen vleesproducten van bron tot bord worden gevolgd, aldus ING. ING stelt wel dat daarvoor binnen de keten "verregaande samenwerking" nodig is.

Vergrijzing in de sector

Verder wijst ING op de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing binnen de sector. Zo gaat een kwart van de in totaal 150.000 werknemers in de voedingsindustrie tussen nu en 2030 met pensioen, aldus ING.

ING stelt dat jaarlijks 1,4 miljard euro in productietechnologie wordt geïnvesteerd en de mogelijkheden zijn volgens de economen nog niet uitgeput.

 

Bron: ANP / ING





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
14 okt Exportwaarde vlees naar Verenigd Koninkrijk daalt
14 okt Datakwaliteit door inspanning levensmiddelensector 96% betrouwbaar
14 okt Belgische chocolade: kwaliteit telt
11 okt Ahold Delhaize investeert in kunstmatige intelligentie
11 okt Bruins: minder tests op listeria dan gemeld
11 okt Planbureau: Nederlandse voedingsindustrie harder geraakt bij 'no-deal Brexit' dan andere landen in de EU
11 okt ISO 22000:2018 vs. ISO 22000:2005 - de verschillen
11 okt Voedselveiligheid houdt levensmiddelenfabrikanten alert op de kwaliteit van hun perslucht
10 okt Ook grootste vleesverwerker ter wereld betreedt markt voor plantaardige producten
10 okt Pluimveesector in hoger beroep in fipronilzaak
10 okt NestlĂ© verifieert driekwart van haar toeleveringsketen als ontbossingsvrij
10 okt 10 Tips om uw interne audits te verbeteren
10 okt Draag bij aan voedselveiligheid met detecteerbare artikelen
09 okt Rijker aanbod doet bezoeker van kantine vaker voor vegetarisch kiezen
09 okt Takeaway ziet aantal bestellingen flink oplopen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?